Datum objave: 05. Listopad 2013

Nebom iznad Prvića poletjeli zmajevi

Diana Ferić
Diana Ferić

Kreativna radionica Air Art izrade zmajeva kojom su započeli Kreativni dani Fausta  Vrančića, okupila je hrvatske majstore zmajarstva  kao i djecu sa Prvića, Zlarina te čak iz Zagreba koji su se okušali u izradi zmajeva. Radionicu je vodila skupina Air Art iz Zagreba, koja organizira međunarodni festival zmajeva Susak Air Art. Radionicu na Prviću predvodio je Christian Bushill sa suprugom Silvijom Šeparović Bushill, a sudjelovali su još i Žarko Tkalec, koji se zaljubio u Prvić kada je jednom došao na godišnji i Darko Podrugač, hrvatski pionir zmajarstva.

Ideja o kreativnoj radionici izrade zmaja rodila se u glavi Filipa Horvata, vlasnika hotela Maestral na Prviću koji je tamo upoznao Žarka Tkaleca, a Žarko je njega upoznao sa zmajevima. „Moja ideja kada sam razmišljao o ovoj radionici bila je izvući djecu van iz kuće. Prije smo kažnjavali djecu tako što smo ih zatvorili u sobu iz koje ne smiju van, dok je danas situacija sasvim suprotna; djeca se osjećaju kažnjeno kada moraju izaći van", rekao je Žarko.

Radionica je okupila djecu sa iz Prvić Luke i Šepurina, djecu sa susjednog Zlarina ali i djecu iz Zagreba koja ljetuju na Prviću. „Ovo mi je odlično, htjela bi da ima još ovakvih radionica jer na Prviću je dosadno kada dođe zima“, rekla je Tonka, jedna od polaznica radionice. Nitko od djece nije skrivao entuzijazam za i svi su se pokazali iznimno kreativnima u izradi i ukrašavanju zmajeva.

Samo za ovu priliku Anna Rubin, svjetski poznata dizajnerica zmajeva  iz Austrije ustupila je za radionicu zmaja izrađenog od posebnog japanskog  washi papira, a djeca na radionici su imala priliku izrađivati svoje zmajeve baš sa ovim posebnim materijalom.

Iz kategorije: Vijesti