Datum objave: 04. Listopad 2013

Izaslanstvo Šibenika u mađarskom Veszpremu razgovara o razvojnim projektima

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Šibensko izaslanstvo koje boravi na konferenciji u Veszpremu  predstavilo je potencijale Šibenika, ali i razvojne projekte koje aktualna vlast priprema za apliciranje za sredstva fondova EU. Naglasak je na razvoj zelenih industrija kao i na poboljšanja u infrastrukturi kroz mobilnost, gdje su  javni prijevoz i cestovna infrastruktura istaknuti kao jedan od glavnih prioriteta za koje će Grad Šibenik zatražiti sredstva EU.

 

Objavljeno ranije:Izaslanstvo Grada Šibenika u kojem su mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika i Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj sudjeluju danas i sutra na konferenciji pod nazivom: „Kako odgovoriti izazovima i razvojnim planovima u razdoblju 2014.-2020“ koja se održava u mađarskom gradu Veszpremu, a na poziv gradonačelnika tog grada Gyula Porge. Na konferenciji su i izaslanstva češkog Mosta, poljski Tarnowa, slovačke Nyitre i slovenskog Celja. Svatko od njih predstavit će glavne pravce razvoja svojih gradova uz mogućnost apliciranja projekata za sredstva razvojnih fondova EU.

Predstavnici gradova sastat će se i s ministrima Višegradske grupe, kojoj je, u Veszpremu, ove godine domaćin Tibor Navracsics, mađarski ministar pravosuđa i uprave. Višegradska skupina (Višegradska grupa, Višegradska četvorka) ili skraćeno V4 je naziv udruženja četiriju srednjoeuropskih država: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Sve četiri su od 1. svibnja 2004. ujedno i članice Europske unije, te je savez osnovan upravo radi zajedničkog pozicioniranja unutar EU.

Iako gradovi Veszprem i Šibenik nisu formalizirali prijateljstvo potpisom ugovora, postoji dugogodišnja kulturna suradnja posredstvom Gradske knjižnice i Muzeja grada Šibenika, a veliki Faust Vrančić, koji je u svojoj bogatoj biografiji bio i upravitelj biskupskih imanja u Veszpremu, je povezao kulturne institucije dvaju gradova.

Iz kategorije: Vijesti