Datum objave: 03. Listopad 2013

Dinko Škevin i Providenca napunili šibensko kazalište

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvostruki program – promocija nove zbirke pjesama Dinka Škevina „more samo more“ i predstava Vijađ kazališne skupine Centra za pomoć i njegu“Providenca“ napunila je sinoć šibensko kazalište do posljednjeg mjesta tako da su neki gledatelji čak morali stajati na nogama.Predstavljanje Škevinove zbirke pjesama bio je izniman doživljaj za sve, posebno one koji su osjetljivi na zavičajnu, dalmatinsku tradiciju, a bilo je i recitacija, dalmatinske pjesme i zabave.

Riječ je o sedmoj zbirci u kojoj je Škevin, u vlastitoj nakladi, objavio stotinjak pjesama – dvadesetak novih, ali i svoje stare pjesme.koje su podijeljene u tri skupine – zavičajna tematika, ljubav i razni motivi. Pjesme su sinoć čitali autor i šibenski glumac Jakov Bilić, a jednu duhovitu ljubavnu pjesmu „Marija iz Sanskog Mosta“ po kojoj je Škevin poznat i u susjednoj Bosni i Hercegovini, a govori o njegovom mladenačkom, seksualnom iskustvu sa stanovitom Marijom prilikom putovanja vlakom od Zagreba do Šibenika pročitao je Mate Gulin.

Uglazbljene Škevinove pjesme otpjevala je klapa More, a posebno je upečatljiv bio nastup Murterina – ženske klape Mela iz Murtera i njihovog voditelja Vedranka Šikić te glumca amatera Ive Šikića koji je i na naslovnici zbirke. Dinko Škevin rodom je iz Betina na Murteru, a cijeli život živi u Šibeniku pa je  promociju svoje nove zbirke pretvorio je u šibensko – murtersku večer prepunu pozitivnih emocija. Na pozornici je sve vrijeme bila i njegova unučica kristina obučena u betinsku nošnju.

Zbirku je likovno uredio i ilustrirao također šibenski Murterin Dalibor Šikić, inženjer koji je i poznati akvalerist, ali piše i pjesme pa je sinoć pročitao jednu koju je posvetio upravo Škevinu i pjesnicima. Publika je osobito reagirala na duhovite Škevinove pjesme poput „Tri vrčine“ i „Tri babe“ pa je pljeskala i tijekom izvedbi ali i na zaključnu pjesmu o moru koju su izvele Mele uz recitaciju Ivana Šikića. Tu je pjesničku večer vodio Nikola Urukalo, a pomogli su je razni donatori, među njima i Udruga prijatelja Ključa i Šibenika i njezini voditelji braća Ivica i Vinko Blažević Zanimljivo je da je svoju novu zbirku pjesama Škevin tiskao u Ključu. U publici je bio i vremešni, ali uvijek zadivljujuće vitalni pjesnik i publicist Mladen Bjažić koji je napisao nadahnutu recenziju Škevinove zbirke, osjećajući kao bodul duboko i na vlastitom iskustvu ono o čemu Škevin piše.

Jednako zabavno bilo je i na predstavi šibenski umirovljenica okupljenih u kazališnu skupinu Providenca " Vijađ" Neve Baranović. Predstava na humorističan i autentičan način progovara o novoj šibenskoj pošasti – iznajmljivanju apartmana turistima u gradu pa tako jedna od glumica na početku kaže otprilike da si danas u Šibeniku ništa ako ne iznajmljuješ turistima apartmane pa je ona svoju spavaću sobu pretvorila u 4 apartmana.!

Iz kategorije: Vijesti