Datum objave: 28. Rujan 2013

FOTO."Žižula" otvorila novi vrtić u Njivicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječji vrtić „Žižula“ proslavio je danas svoj deseti rođendan otvaranjem novog objekta u Njivicama. Novi vrtić otvorio je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, a na svečanosti je promovirana himna Vrtića „Žižula“.                                                                  

Desetu godišnjicu postojanja Dječji vrtić Žižula obilježio je na najbolji mogući način – otvaranjem novog, suvremeno opremljenog vrtića u gradskoj četvrti Njivice s dodatnim programom alternativne pedagogije Montessori koja u Dalmaciji gotovo i nije zastupljena. To je veliki uspjeh, ali i kruna desetogodišnjeg uspješnog organizacijskog, pedagoškog i poduzetničkog rada njegove osnivačice, vlasnice i direktorice Zorane Ivić ipak su dva iznimna priznanja koja je ove godine dobila – proglašena je najuspješnijom poduzetnicom Hrvatske u socijalnom poduzetništvu i dobila je Nagradu grada Šibenika za doprinos razvoju predškolskog odgoja i poduzetništva.

U novom vrtiću, kojeg je uz pomoć mališana otvorio gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, ima mjesta za pedesetero djece koja tu mogu boraviti nakon navršene jedne godine do polaska u školu. Za njih je osmišljen poseban program koji je upotpunjen sportom, ranim učenjem stranih jezika te Montessori pedagogijom.

Dječji vrtić Žižula, od početka svog rada prije deset godina, dobar je primjer uspješnog razvoja u osjetljivoj i neprofitnoj djelatnosti predškolskog odgoja koji je proizašao iz suradnje Zorane Ivić, poduzetnice s jasnom vizijom i izgrađenim poslovnim moralom, i Jadranske banke koja je od prvog dana prepoznala i poduprla tu viziju pa i otvaranje novog vrtića u Njivicama.
Dječji vrtić „Žižula“ projekt je Zorane Ivić koja je, uz potporu svoje obitelji, supruga i djece, 2003. godine napustila posao odgojiteljice u Gradskim vrtićima, osamostalila se i zakoračila u neizvjesne poduzetničke vode u vrijeme kada su takvi projekti u predškolskoj djelatnosti bili još u povojima.

Nedugo nakon što je osnovala tvrtku Zorana Ivić je kreditom Jadranske banke kupila jedan objekt od bivšeg trgovačkog poduzeća Šibenka u Ražinama i ondje otvorila svoj prvi vrtić. U njemu je radilo pet mladih odgojiteljica i jedna kuharica. Godinu poslije otvoren je vrtić na Meterizama gdje su zaposlene još četiri odgojiteljice i još jedna domaćica pa su ta dva vrtića imala trinaest zaposlenika i u njima se skrbilo o 110 djece. 
Iako početak nije bio lak, nije se stalo samo na otvaranju vrtića, nego se odmah išlo korak dalje. Vrtić Žižula prvi je, a u tomu je još uvijek u Šibeniku i jedini, uveo integrirani sportski program za djecu vrtićkog uzrasta. Njihov model sportskog programa postao je ogledni primjer za vrtiće svih dalmatinskih županija. 

Nakon nepune tri godine rada, već 2006. godine Dječji vrtić Žižula otvorio je područni odjel u Skradinu. Primijenjen je do tada u toj djelatnosti nepoznati princip javno-privatnog partnerstva pa je, zahvaljujući tomu, Skradin prvi put dobio program ranog i predškolskog odgoja i to za čak pedesetero djece.

Sportski vrtić i javno-privatno partnerstvo u programu ranog i predškolskog odgoja djece nisu bile jedine inovacije Dječjeg vrtića Žižula. Već 2007. i 2008. godine uvodi se program ranog učenja stranih jezika i počinju  pripreme za uvođenje Montessori programa te programa predškole. Da bi sve to funkcioniralo kako treba, Žižula sama financira dodatnu edukaciju i obrazovanje svojih djelatnika, a uz to i dalje raste i širi se pa 2009. godinu otvara vrtiće u Dubravicama i Tribunju te 2010. godine, u suradnji s Gradom Šibenikom, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Mjesnim odborom u Sitnom Donjem. U tom je naselju Žižula vlastitim sredstvima uredila 300 četvornih metara korisnog prostora u staroj školi  pa je Sitno Donje dobilo prvi vrtić u svojoj povijesti. 

Preuređenje devastiranog nedovršenog stambenog objekta u Njivicama u jedan od najmodernijih i najbolje opremljenih vrtića,koji je danas svečano otvoren, bez dvojbe je do sada najzahtjevniji pothvat Dječjeg vrtića Žižula i poduzetnice Zorane Ivić koja  kaže kako je sve što je Dječji vrtić „Žižula“ do sada postigao plod rada, suradnje i međusobnog uvažavanja svih njegovih djelatnika koje, osim toga, povezuje i svijesti o nužnosti stalnog osobnog i zajedničkog napredovanja.
Jedan od plodova tog stalnog nastojanja da se ide naprijed i postigne više promoviran je tijekom današnje svečanosti u Njivicama. Riječ je o himni Dječjeg vrtića „Žižula“ koju je na stihove Frane Bilića, uglazbio i aranžirao Toni Etereović.
                 

Iz kategorije: Vijesti