Datum objave: 27. Rujan 2013

Trijumf opere "Okretaj zavrtnja“ i ravnateljice HNK Šibenik Nere Gojanović

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugotrajni pljesak pa čak i uzvici oduševljenja publike čuli su se nakon večerašnje premijere opere „Okretaj zavrtnja“ Benjamina Brittena u HNK Šibenik koja je nastala u koprodukciji HNK Šibenik i HNK „Ivana pl. Zajc“ iz Rijeke. Komentari kazališnih i glazbenih znalaca, ali i prosječnih gledatelja sveli su se na dvije riječi „Oduševljeni smo“. Na domjenku koji je nakon premijere organiziran u foajeu šibenskog kazališta Nera Gojanović, ravnateljica HNK Šibenik i solistica u operi „Okretaj zavrtnja“ dočekana je burnim pljeskom kao i svi sudionici te iznimne operne kazališne predstave tako da je to bio trijumf cjelokupnog ansambla, a posebno Nere Gojanović budući da je sve vrijeme pripreme te zahtjevne opere pratilo nezadovoljstvo većine zaposlenika HNK Šibenik te omalovažavanje te koprodukcije.

Riječ je o komornoj operi zahtjevnog sadržaja i glazbi koja većini Šibenčana svakako nije u uhu kao što su to opere skladatelja poput Verdija ili Puccinija pa reakcija publike tim više iznenađuje. Možda je najbliži istini poznati kazališni redatelj, Šibenčanin Zoran Mužić koji nam je kazao kako je očito da je publika intuitivno prepoznala umjetničku vrijednost. „Ja sam naprosto oduševljen. Ovo je fenomenalan uradak, uravnotežen i dojmljiv u svakom pogledu, izbalansiran i stilski perfektno osmišljen“, kazao nam je priznavši da ga je večerašnja premijera inspirirala da na pozornici šibenskog kazališta postavi rock operu Tommy. Slične komentare čuli smo i od Duška Šarca, Srećka  Šestana i mnogih drugih. U publici se slučajno zatekla i Nena Komarica, dugogodišnja šefica Ureda Hrvatske turističke zajednice u New Yorku koja je komentirala kako produkcija te opere ne zaostaje za operama koje je gledala u Americi. Oduševljeni su bili ili i predstavnici vlasti – šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić i šibensko – kninski podžupan Zoran Smolić. Jednake emocije dijele i sudionici i autori opere. "Bilo je fantastično. Ovo je vrlo zahtjevan projekt i dugo smo ga radili s mladom, entuzijastičkom ekipom koja je odlično doradila posao. Ovaj projekt je novitet i za Rijeku jer je riječ o komornoj operi autora iz 20. stoljeća“, kazala nam je nakon premijere  intendantica HNK "Ivana pl. Zajc" Nada Matošević Orešković

Nera Gojanović je također bila ugodno iznenađena reakcijom šibensku publike, koja ima posebnu vrjednost  kada se zna da je riječ o publici koja nema kulturu slušanja takve vrste opernih djela pa je to i za nju dokaz da su napravili dobar i vrijedan posao.

Na domjenku je zahvalila svima koji su sudjelovali u nastajanju te opere, a posebno redatelju Ozrenu Prohiću i Nadi što su odmah, bez premišljanja prihvatili, kako je kazala, njezinu suludu ideju o postavljanju te Brittnove opere po prvi put u Hrvatskoj, poimenice je nabrojala sve sudionike Opere, a na kraju je zahvalila i svima djelatnicima HNK Šibenik koji su taj projekt podržali, ali i onima koji to nisu napravili aludirajući na negativnu atmosferu koja je vladala i još uvijek vlada među zaposlenicima HNK Šibenik.

Radnja opere „Okretaj zavrtnja“ nije lako shvatljiva. To je priča o tajnovitosti zla i sjajno balansira između nevinosti i prokletstva, stvarnosti i mašte, nemira i spokoja između mladosti i zrelosti, a odnosi se i na seksualno zlostavljanje djece i njihove traume što je i danas čini suvremenom.
Uloge tumače Sergej Kiselev, Marijana Prohaska, Šibenčanke Martina Klarić, Nera Gojanović-Kljajić, Marko Fortunato te Vedrana Šimić, a posebne simpatije izazvao je 13 – godišnji Sven Jagarinec inače solist “Zagrebačkih dječaka”. Njegova je mama otkrila da je rođen istog dana kao i autor opere Benjamin Britten.
Kostimografkinja je Sara Lovrić-Caparin, svjetlo je oblikovao Zoran Mihanović, a Snježana Abramović-Milković je, kao pomoćnica redatelja, radila scenski pokret. Dirigentica je opere Nada Matošević-Orešković, a u Šibeniku je u toj ulozi bio i novosadski dirigent Aleksandar Kojić. U orkestru je 13 glazbenika, članova orkestra Opere riječkoga HNK.

Iz kategorije: Vijesti