Datum objave: 26. Rujan 2013

Instalacija "DIGNI LUCE PAUCA" ostavlja snažan dojam na učenike

Diana Ferić
Diana Ferić

Instalacija "DIGNI LUCE PAUCA" šokirala je danas učenice Srednje strukovne škole Šibenik. Multimedijska instalacija posvećena Domovinskom ratu zatvorena je za javnost od 22.rujna, međutim i dalje je otvorena za posjete srednjih i osnovnih škola. Prema riječima autora, Zorana Lucića Luce, cilj izložbe je uvući posjetitelja u to razdoblje i pokazati mu točno što se dogodilo. Izložba je podijeljena u tri djela. U prvom je prikazano razaranje sakralnih objekata u Šibeniku, u drugom stambenih, u trećem privrednih objekata i razaranje šibenske bolnice. Na kraju, prije izlaska iz prostorija u kojima su instalacije na zidu je postavljan vrlo efektni plakat sa Uncle Sam-om koji upire prstom u vas sa natpisom „Sjeti se Šibenika“.

Danas su u posjetu bile učenice Srednje strukovne škole Šibenik.  Ana Mišura prva je izašla van šokirana instalacijom: „Nisam se htjela zadržavati unutra jer mi je previše šokantno. Vrlo je efektno i zbilja ostavlja dojam. Njezina kolegica Monica Carletti smatra kako je prikaz vrlo realan. „Mislim da je prikazano stanje baš kakvo je bilo tijekom rata. Najefektniji je prikaz šibenske bolnice. Sve je vrlo efektno i potiče na razmišljanje.“ Bruna Božikov vidi sličnost sa elementima vukovarske bolnice koju je također posjetila. „Osjećaj je isti kao kad sam bila tamo. Zapravo je jezivo prolaziti tim prostorijama i gledati instalacije.
Zoran Lucić nam otkriva kako učenice strukovne škole nisu iznimka po reakcijama.“ Bilo je vidno šokiranih posjetitelja što znači da sam sa instalacijom postigao ono što sam želio. "Zadovoljan sam odazivom posjetitelja i reakcijama“, rekao je Lucić.

Izložbu je dosad posjetilo oko 500 ljudi, a najavljena je i mogućnost da se izložba produži i za javnost.

Iz kategorije: Vijesti