Datum objave: 27. Rujan 2013

Otočne obrtnike osloboditi davanja i suzbiti rad na crno

Diana Ferić
Diana Ferić

Osiguranje posla žiteljima otoka temelj je revitalizacije otoka i vraćanja stanovništva njih , a najžilaviji i najjači dio gospodarskog sustava na  otocima  su obrtnici, kazao je otvarajući danas u Murteru 4.  susrete otočnih obrtnika Hrvatske gospodarske komore Zdenko  Antešić, zamjenik ministra mora.

Skup je upravo i organiziran kako bi se analiziralo stanje obrtništva i uvjeti u kojima posluju  te ustanovile mjere kako bi im se olakšalo poslovanje. "Mi obrtnici želio ojačati suradnju s lokalnom samoupravom i državom. d lokalne samouprave očekujemo zajedničke napore za produljenje turističke sezone i reguliranje radnog vremena u sezoni i postsezoni, uređenje sezonske ponude  na štandovima kako bi se suzbila nelojalna konkurencija. Tražimo i da se u većim turističkim mjestima onima  koji rade kraće od 10 mjeseci u godini ne izdaju dozvole za rad kao i da se ne dopusti otvaranje prodavaonica velikih trgovačkih centara na otocima. Isto tako smatramo da bi obrtnicima na otocima trebalo umanjiti komunalnu naknadu i druga davanja", kazao je Stipe Knežević  predsjednik Odbora za otočne obrtnike HOK -a. Taj odbor ima i zahtjeve  prema državi, a odnose se na subvencioniranje poreza i doprinosa za otočne obrtnike,  smanjenje cijene transporta trajektima, brže i povoljnije  kredite  i suzbijanje rada na crno.

Skup o poticanju obrtništva na otocima pozdravili su i Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK - a  koji je kritizirao Prijedlog novog Zakona o obrtu te  Zoran Smolić, šibensko - kninski podžupan koji je naglasio kako niti jedna vlast ne može i ne smije zanemarivati  obrtnike i kako treba raditi na  primjerenom školovanju obrtnika. Na Susretima će biti riječi o prometnoj povezanosti i vodoopskrbi otoka, otočnim obrtnicima u funkciji cjelogodišnjeg turizma i drugim temama.

Iz kategorije: Vijesti