Datum objave: 26. Rujan 2013

Ekspedicija "Walking Via Dinarica" stiže i u Šibensko - kninsku županiju

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekspedicije Walking the Via Dinarica, koja je u kolovozu ove godine krenula iz Albanije na tromjesečni put preko planinskih lanaca Dinarskog gorja, tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem i profesionalnom fotografkinjom Elmom Okić obuhvatit će kako doznajemo i planive Prominu i Dinaru na području Šibensko – kninske županije.  Ekspedicija ove subote, 28. rujna, započinje svoj put kroz Hrvatsku. Riječ je o regionalnom projektu koji provodi Udruženje avanturističkog turizma ATA (BiH), a podržali su ga Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine te USAID BiH. Projekt se provodi u partnerstvu s uredima UNDP-a u Hrvatskoj i Crnoj Gori s ciljem uspostave regionalnog partnerstva kako bi se pridonijelo ruralnom razvoju Dinarskog gorja. Provedbeni partner UNDP-a u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb (SPVZ).
Osim osnovnog dijela tima koji će prohodati područje Dinarskog gorja kroz pet država od Albanije do Slovenije, u Hrvatskoj se ekspediciji pridružuju vodiči Hrvatskog planinarskog saveza, outdoor novinarka i predstavnica UNDP-a. Putovanje će trajati od 28. rujna do 10. listopada 2013., a obići će se planine Biokovo, Mosor, Promina, Dinara, Velebit, Kapela, Risnjak i Snježnik.

Projekt je potaknut uspješnim primjerom Via Alpine koja je kroz EU fondove umrežavanjem osam država uložila značajna sredstva. Kako bi bili u mogućnosti osmisliti kvalitetan i relevantan projekt, temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima područja, projektni tim odlučio je kroz period od lipnja do prosinca 2013. godine provesti terensko istraživanje te održati brojne sastanke s predstavnicima zaštićenih područja, lokalne i regionalne samouprave, turističkih zajednica, planinarskih udruga i klubova, HGSS-a te brojnim ponuđačima usluga u turizmu.

Iz kategorije: Vijesti