Datum objave: 25. Rujan 2013

FOTO: Bili smo na probi opere "Okretaj zavrtnja" u HNK ŠIbenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Bliži se premijera opere „Okretaj zavrtnja“ koja će u HNK Šibenik biti izvedena, sutra, 26. rujna. Redatelj Ozren Prohić kaže riječ o zahtjevnom i prvorazrednom događaju za Šibenik, pogotovu zbog toga što ova Brittenova komorna opera u dva čina s prologom nikada do sada nije bila postavljena u Hrvatskoj. Bit će izvedena na engleskom jeziku, a kako bi ju publika mogla lakše pratiti bit će titlovi na hrvatskoj jeziku.

Libreto je za tu komornu operu napisan po noveli engleskog pisca Henryja Jamesa. Priča uvlači u tajnovitosti zla i sjajno balansira između nevinosti i prokletstva, stvarnosti i mašte, nemira i spokoja između mladosti i zrelosti. Partitura, toliko osebujnog glazbenog izričaja, na neki začudan način objedinjuje elemente nesvjesnog i nadnaravnog. Upravo radi svega navedenog, djelo se smatra kontroverznim. Tema djela je povreda nevinosti, a spada u teme koje su i inače intrigirale Brittena.  Radnja tog djela ostavlja mnoga pitanja otvorena. Nekonvencionalni po pitanju mnogo toga, ali i svoje seksualnosti, Britten i James su uspjeli napraviti provokativno, dekadentno u glazbenom smislu, vrlo vrijedno djelo koje u neku ruku predstavlja "hommage" pričama o duhovima.

Uloge tumače Sergej Kiselev, Marijana Prohaska, Šibenčanke Martina Klarić, Nera Gojanović-Kljajić, Marko Fortunato te Vedrana Šimić, a posebne simpatije sigurno će izazvati dječak Sven Jagarinec inače solist “Zagrebačkih dječaka”. Kostimografkinja je Sara Lovrić-Caparin, svjetlo je oblikovao Zoran Mihanović, a Snježana Abramović-Milković je, kao pomoćnica redatelja, radila scenski pokret. Dirigentica je opere Nada Matošević-Orešković, a u toj će se ulozi s njom izmjenjivati Aleksandar Kojić. U orkestru je 13 glazbenika, članova orkestra Opere riječkoga HNK. Riječ je o koprodukciji HNK "Šibenik" i HNK "Ivan pl. Zajc" iz Rijeke.

FOTO:Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti