Datum objave: 24. Rujan 2013

Sindikat TLM -a traži od Vlade preispitivanje učinka privatizacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski sindikat metalac neće dopustiti najavljeno otpuštanje oko 140 radnika Valjaonica u TLM - u dok se Ministarstvo gospodarstva i hrvatska vlada ne naprave reviziju Programa restrukturiranja TLM -a nakon privatizacije i ne očituju o tomu jesu li vlasnici ispunili sve preuzete obveze iz kupoprodajnog, a ako nisu koje će biti sankcije. To je kazao Zdravko Burazer, predsjednik tog sindikata na konferenciji za novinare u Šibeniku na kojoj je govorio i Ozren Matijašević.

Povod pressici je nezadovoljstvo  Sindikata razvojem situacije u TLM- u u kojem vlasnici, kako su kazali ne ulažu u tehnologiju i nove proizvode već izlaz traće isključivo u otpuštanju radnika. Broj zaposlenih se od privatizacije do danas prepolovio, a uz najavu otpuštanja radnika u Valjaonici govori se i o 40 radnika viška u Presaonici i 70 u Adrialu.  Burazer je napomenuo kako je siguran da će se vlasnici i  Uprava sada opravdavati da je otpušatnje neminovno zbog  toga što im je mostarski aluminij gotovo dvostruko samnjio količinu isporučenog aluminija, ali vjeruju da bi se i otpuštanja bilo i bez toga. Sindikat, prema Burazerovim riječima sumnja da su novi vlasnici nakon privatizacije uložili u tu tvrtku 100 milijuna eura koliko su spominjali. Sindikat ne može dobiti pouzdane informacije o tome, ali procjenjuju da to nije više od 15 milijuna eura.  

Poručio je  vlasnicima TLM - a ili da tu tvrtku tehnološki unaprijede i razviju ili da je vrate radnicima ili državi da njome upravljaju, napominjući kako neće dopustiti da  se rješavaju radnika i poslije toga iskoriste atraktivno zemljište na kojem se TLM nalazi. Burazer je kritizirao  uprave i vlasnike TLM da s rastrošno ponašaju iako tvrtke grcaju u bitcima , a kao primjer  spomenuo je visoke iznose koji se izdvajaju za reprezentaciju,  obnovu voznog parka, a posebno intelektualne usluge. " Čini nam se da vlasnici koji su kupili TL nisu  imali ozbiljne namjere razvijati proizvodnju nego da je to bila više političko - interesna privatizacija. Jer da su oni zaista uložili, kako tvrde, 100 milijuna eura ne bi sigurno dopustili da se ne osiguraju u odnosima s mostarskim Aluminijem o  čijoj sirovini ovisi naša proizvodnja. Bili bi ili otvorili neku manju ljevaonici u TLM - u ili bi se zaštitili na neki drugi način", kaže Burazer.

Predstavnici HUS -a sastat će se danas sa šibensko - kninskim županom Goranom Paukom i predstavnicima Grada Šibenika od kojih traže podršku i zajednički nastup prema vladi kako bi se zaštitili radnici TLM - a i opstanak tog poduzeća. Ozren Matijašević je istaknuo kako se na primjeru TLM -a dolazi do izražaja sva, kako je kazao, bijeda hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je i kako je obveza lokalne vlasti da reagira i ne dopusti otpuštanje radnika u TLM - u budući da je Šibensko - kninska županija među devet županija u Hrvatskoj koja ima više umirovljenika nego zaposlenih.

Iz kategorije: Vijesti