Datum objave: 23. Rujan 2013

Nastavljeni radovi na tvrđavi sveti Mihovil uz "kadrovske" promjene

Diana Ferić
Diana Ferić

Otklonjene su sve prepreke zbog koji su skoro osam mjeseci stajali radovi na uređenju pozornice na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku i sada teku po planu, izjavio je jutros u obilasku tog gradilišta gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić. Prvi put su se na tvrđavi okupili svi mjerodavni za taj projekt od predstavnika Grada do nadzora projekta i konzervatorskog nadzora, a pridružio im se i šibensko – kninski župan Goran Pauk. Nadležni konzervator Miroslav Škugor kazao je kako je riješen temeljni problem koji se bio pojavio na gradilištu – izmješten je temeljni stup i izrađen novi projekt statike dviju cisterni na kaštelu koji je verificirao Konzervatorski odjelu Šibeniku pa su i na tom spornom dijelu nastavljeni radovi.

Riješeni su i dosadašnji prijepori između nadzora i konzervatorskog nadzora tako što je umjesto Tomislava Krajine sada nadzor obavlja Damir Lasinović, a budući da je, prema gradonačelnikovim riječima, Krajina kao projektant odbijao raditi nužna preprojektiranja to će obaviti šibenski arhitekt Zoran Popović koji, kao i Krajina, ima certifikat za rad na spomenicima kulture. Krajina i dalje ostaje autor projekta , a Popović je projektant Izmjena i dopuna glavnog projekta. „ To smo morali napraviti jer nismo mogli naći zajednički jezik s projektantom. Preprojektiranje je bilo nužno da bi se radovi mogli nastaviti, a ja od njega nikako nisam mogao dobiti odgovor na jednostavno pitanje, tko je to dužan napraviti.“, objasnio je gradonačelnik.

Damir Lasinović je istaknuo kako će preprojektiranje biti potrebno na 20 pozicija na tvrđavi, ali da on vjeruje da će radovi biti završeni do travnja 2014. Godine što je krajnji rok prema ugovoru s Europskom komisijom s obzirom da se ti radovi najvećih djelom financiraju iz pretpristupnih fondova.
Izmjene projekta dovest će do novih troškova koji će iznositi između milijun i dva milijuna kuna, no gradonačelnik Burić kaže da to neće biti problem, a od Ministarstva kulture je već zatraženo da osigura 900 000 kuna.

Gradonačelnik je danas najavio da će Grad imati posebnu tvrtku za upravljanje sadržajima koji se uređuju na Tvrđavi i da će zbog toga, najvjerojatnije, doregistrirati Galeriju svetog Krševana. Cilj je odabrati sadržaje koji će svojom kvalitetom i jedinstvenošću privući na svetog Mihovila publiku izvan lokalnih granica, a tu pozornicu nametnuti za prestižnu među poznatim umjetnicima i institucijama.

Na tvrđavi Sv. Mihovila uređuje se jetna pozornica s oko 1200 sjedećih mjesta,te  sanitarni prostor,  prostorije koje će služiti izvođačima i galerijski prostor ispod nje.

Iz kategorije: Vijesti