Datum objave: 23. Rujan 2013

Ansambl opere Okretaj Zavrtlja "preselio" u Šibenik, premijera 26.rujna

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon proba koje su se od ovog ljeta održavale u HNK Rijeci cijeli ansambl opere Benjamina Brittena The Turn of the Screw (Okretaj zavrtaja) koja je nastala u koprodukciji šibenskog i riječkog kazališta preselila je u Šibenik gdje nastavlja s probama, a premijera će biti održana 26.rujna u NHK Šibeniku. Tim povodom danas je u prostorijama HNK Šibenik održana konferencija za novinare.
"Operno stvaralaštvo vrača se u NHK Šibenik. Ovo je prva ovosezonska izvedba, a ujedno ovo za nas predstavlja izlet u operne vode" rekla je na konferenciji za novinare Nera Gojanović, ravnateljica HNK Šibenik.
Dirigentica opere Nada Matošević Orešković istaknula je kako ovo jedna od najzahtjevnijih Brittenovih partitura, ujedno i operno remek-djelo. "Izvedba ove opere je prilika da se pokaže da Hrvatska opera ima veliku budućnost u pjevačima", dodala je dirigentica.
"Ovo je prvorazredni događaj zaŠibenik. Opera se bavi aktualnom temom koja se temelji na priči Henry-ja Jamesa "The Turn of the Screw". Sam Britten je želio operu koja će biti konkurencija medijima kao što su televizija i film", naglasio je Ozren Prohić, redatelj opere.
Najmlađi član glumačke postave je trinaestogodišnji Sven Jagrinec, inače solist zbora Zagrebački dječaci. " Jako sam ponosan na rad cijele ekipe i drago mi je što mogu biti njen dio. Iza nas su mjeseci mukotrpnog rada i zato sam sretan što ćemo napokon publici pokazati plodove", rekao je Sven.
Ova opera je postavljena povodom 100-te obljetnice rođenja Benjamina Brittena, a HNK Šibenik i HNK Ivana Pl. Zajca u Rijeci jedina su kazališta koja obilježavaju tu  obljetnicu. Od šibenskih umjetnika u operi sudjeluje Nera Gojanović Kljajić kao solistica i Sara Lovrić Caparin kao kostimografkinja.

Iz kategorije: Vijesti