Datum objave: 20. Rujan 2013

Predstavljen projekt brendiranja zaboravljene, ali hranjive murve

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt brendiranja skradinske murve, ali i slastice od te zaboravljene i gotovo istrebljene voćke iznimne hranjive vrijednost predstavljeni su danas, drugog dana 1. Znanstveno – stručne konferencije „Izazovi današnjice, turizam danas- za sutra“ koju je u Solarisu organiziralo Veleučilište za turističke menadžment u Šibeniku. Organizatori te prezentacije su u Solaris i donijeli jedno mlado stablo murve koje će biti zasađeno u njihovom parku kao potpra njeznoj zaštiti.

O brendiranju skradinske murve kao delicije govorio je mr.sc Petar Gardijan, a prisutni su mogli i kušati kolače i ostale slastice koje su pripremile njegove suradnice te vino, čaj i rakiju od murve koje je on sam napravio. Jedna od slastica bila je i modificirana skradinska torta s crnom murvom koju je napravila Miranda Paić, poznata po svojim  skradinskim delicijama od autohtonih sastojaka poput badema i smokava, a sada je tom nizu pridružila murvu, na kontinentu poznatu kao dud.

Malo se zna o prehrambenoj vrijednosti murve, ističe mr.sc. Petar Gardijan, a kada bi je ljudi bolje poznavali sigurno bi bila stalno na trpezi. Primjerice, dok jabuka ima 158 ili pak grožđe 176 u murvi ima čak 1005 mg/100g kalija. Slično je i s vrijednim magnezijem kojeg sadrži 108 dok ga u grožđu ima svega 9, u jabuci 7, a u banani 43 mg/100g. Unatoč tome, to voće mlađe generacije uopće ne poznaju, plodovi uglavnom padaju po stazama i cestama i ljudima su smetnja pa sječu stabla i tako voćka izumire.
Na potrebu njezine zaštite prvi je u Županiji ukazao Boris Dorbić, ekolog zaposlen na Veleučilištu u Kninu koji sagledava njezinu pejsažnu vrijednost zbog koje bi je trebalo zaštiti, a prof. Gardijan nastavlja priču s njezinim brendiranjem kao delicije. Dogovoreno je da se od Šibensko – kninske županije zatraži da se i službeno to stablo zaštiti i da se ne dopusti njegova sječa.

Skradin je, kada je riječ o brendiranju murve, već na neki način tom stablu odao počast. Tako je najduža ulica u kojoj je drvored murvi nazvana Aleja skradinskih svilara, a Skradin ima i jedinstveni kazališni festival kojeg vodi Serđo Mioč a nazvan je „Glumište pod murvom“. Projekt brendiranja skradinske murve ima za cilj inicirati proizvodnju slastica i ljekovitih proizvoda od plodova, lišća i kore murve koji uz kreativni marketing postali jedan od zaštitnih brendova Skradina i ti bi osebujni i hranjivi proizvodi bili ponuđeni turistima.
Jedna od sudionica skupa u Solarisu koja proučava nutritivne vrijednosti proizvoda podsjetila je dans da su prema Bibliji Adam i Eva uživali u plodovima triju voćaka – smokve, masline i murve koje zajedno sadržavaju sve što organizmu treba! Već to je dobar početak za promociju murve.

Iz kategorije: Vijesti