Datum objave: 20. Rujan 2013

Čak 75 posto osmaša u Županiji konzumira alkohol, a 10 posto ekstazy

Diana Ferić
Diana Ferić

Alkohol je jednom ili više puta konzumiralo 75 posto učenika 8.razreda osnovnih škola u Šibensko – kninskoj županiji, a njih više od 45 posto u posljednjih mjesec dana što je iznad hrvatskog prosjeka. To je pokazalo istraživanje koje je u šibenskom osnovnim školama Zavod za javno zdravstvo proveo u od veljače do svibnja ove godine. Rezultati tog anketiranja kao i projekt preventivnih mjera koji će biti proveden predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi šibensko – kninskoj načelnik te PU Ivica Kostanić i ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo Suzi Vatavuk, dr. Zora Jurin, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i Sanja Baljkas, policijska službenica za prevenciju, a najavljeno je provođenje zajedničkog preventivnog programa "Zdrav za pet" , kao nužnost s obzirom na stanjemlade populacije.

Dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom u Šibensko – kninskoj županiji i učenice i učenici najčešće piju pivo. U posljednjih mjesec dana opijalo se oko 45 posto anketiranih učenika. Popoli su pet ili više pića u jednoj prigodi. U stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo, posljednjih godinu dana našlo se 37 posto ispitanih učenika što je značajno više od nacionalnog prosjeka koji iznosi 20 posto.
Za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu barem jednom u životu uzelo posto ispitanih osmaša u Šibensko – kninskoj županiji ju je probalo gotovo 25 posto S ekstazijem je eksperimentiralo gotovo 10 posto učenika što je također znatno više nego na razini Hrvatske.

Ljepilo je u Šibensko – kninskoj županiji snifalo 19 posto učenika prvih razreda, a nacionalni prosjek je 27 posto.

O specifičnostima regionalnog životnog okruženja, govori i podatak da na razini Hrvatske, više od 18 posto učenika poznaje pet ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga, a u Šibensko-kninskoj Županiji taj je postotak veći od 26 posto.

U posljednjih 30 dana kockalo se i kladilo više od 50 posto ispitanih učenika dok je nacionalni prosjek 24 posto.

Zbog svega toga, rečeno je na konferenciji za novinare, nužna je provedba preventivnog projekta „Zdrav za 5“ među učenicima osnovnih i srednjih škola. Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a odnedavno i Ministarstva obrazovanja, a sve s ciljem prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću kod djece i mladih. Projekt će se, prema riječima Suzi Vatavuk, provoditi kroz predavanja i interaktivne radionice s učenicima 8. razreda osnovnih škola na temu alkohola, učenicima prvih razreda srednje škole na temu ovisnosti i učenicima drugih razreda srednjih škola na temu igara na sreću.

 

Iz kategorije: Vijesti