Datum objave: 19. Rujan 2013

Antonu Dobri policija oduzela prebivallište na Žirju pa daje ostavke

Diana Ferić
Diana Ferić

Antun Dobra, predsjednik mjesnog odbora Žirja, član Otočnog vijeća i predsjednik Vijeća za razvoj otoka prisiljen je dati ostavku na sve te funkcije jer mu je policija, nakon što ga nije pronašla na prijavljenoj adresi u Žirju, automatski oduzela prebivalište na tom otoku i prijavila ga na šibensku adresu, u kuću njegovog oca u kojoj mu živi supruga s djecom. Priča o oduzimanju prebivališta koju je ispričao danas na konferenciji za novinare potpuno je apsurdna.

Počinje od kaotične i sbrdasdola sročene anonimne prijave protiv Antona Dobre koju je dobila Vlada RH, a u kojoj ga se proziva za razne stvari, uz ostali i da ima prebivalište na Žirju, a da živi u Šibeniku. Vlada je tu prijavu, uz sa strane rukopisom dodane primjedbe, što je isto tako apsurdno i nevjerojatno, uputila različitim ministarstvima na provjeru, pa tako i Ministarstvu unutarnjih poslova. Na temelju toga šibenska policija je otišla na Dobrinu adresu na Žiriju i nakon što ga tamo nije zatekla oduzela mu to prebivalište i naložila da vrati osobnu iskaznicu na kojoj je upisana ta adresa što je danas i napravio. Na konferenciji za novinare je kazao da je zapanjen takvim tretmanom i načinom na koji se birokratskim putem oduzima pravo da bira gdje će i kako živjeti i to, posebno je istaknuo, nakon svega što je napravio za oživljavanje Žirja i ostalih šibenskih otoka. Njegovim odlaskom dolazi u pitanje i projekt uzgoja i prerade ljekovitog bilja na Žirju za koji je dobio sve potrebne potpore na lokalnoj i državnoj razini. „Na Žirju sam rođen, tamo imam svoju kuću, tamo mi žive roditelji, tamo su grobovi mojih predaka i sada netko sebi uzima za pravo da to sve prebriše i administrativnom mjerom mi određuju gdje će mi biti prebivalište, seli me s mog otoka koji isto tako pripada Gradu Šibeniku, dakle iz jednog kvarta u drugi. Budući da više nemam prebivalište na otoku moram napustitii i sve funkcije koje obnašam“, istaknuo je. Dodao je i kako u Šibeniku ima nekoliko nekretnina koje koristi u poslovne svrhe i kako je poslom vezan za Šibenik, a u gradu mu živi i supruga s djecom jer se s djecom na Žirju, s obzirom da nema ni vrtića ni škole i što su brodske veze rijetke, ne može živjeti. U svom izvješću i policija ističe kako on nekoliko dana u tjednu boravi na Žirju, ali svejedno nema pravo na prebivalište.

Dobri su na konferenciji za novinare dali potporu u Goran Grguričin predsjednik Podružnice Otočnog sabora Šibensko – kninske županije, Vladimir Buneta , predsjednik Mo Zlarin i Dinko Jelovčić, predsjednik MO Kaprija. „Ovo je najbolji primjer kako se slijepom primjenom administrativnih mjera, ne uvažavajući duh zakona izaziva suprotan efekt. Dok se službena politika poziva na oživljavanje otoka otoci se ovakvim nerazumnim potezima raseljavaju“, istaknuo je Goran Grguričin dodavši slikovito da „otočani pokušavaju teškom mukom sagraditi suhozid, a onda administracija svojim postupcima izvuče iz njega kamenje i sve se uruši. Vladimir Buneta je pozvao sve koje rade na izradi zakona koji se odnose na otoke da provedu dva- tri mjeseca zimi na otocima. „Smeta nas ovakva selektivna primjena propisa i inzistiranje na tomu u kojem će kvartu tko biti prijavljen. Pitam se koliko treba živjeti na otocima da bi te netko smatrao otočaninom“, naveo je Buneta upozorivši i na primjer Zlarina n kojem je ove godine zatvorena škola, nema vrtića pa ć pet obitelji koje imaju malu djecu biti prisiljene otići živjeti na kopno.

Anton Dobra je izjavio i kako zna tko je napisao anonimnu prijavu protiv njega i da je riječ o osobi koja je htjela oteti žirjansku zemlju, a on je u tome spriječio.

Iz kategorije: Vijesti