Datum objave: 18. Rujan 2013

Vladajući odlučili - osniva se nova tvrtka za Bikarac

Diana Ferić
Diana Ferić



Grad Šibenik izdvojit će Bikarac iz „Gradske Čistoće“ i osnovati novu tvrtku samo za gospodarenje otpadom koja će biti županijska, odlučeno je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Izdvajanje centra za zbrinjavanje otpada Bikarac iz „Gradske čistoće“ i osnivanje nove županijske tvrtke, kao što se i očekivalo, izazvalo je polemiku između oporbenih vijećnika SDP –a, HNS-a i Mire Vukšić s Nezavisne liste Ante Gašperova Čaće i predstavnika gradske vlasti, a najoštriji je bio bivši gradonačelnik, a sada vijećnik SDP –a dr. Ante Županović koji je prozvao aktualnu gradsku vlast da tim potezom radi protiv interesa Grada Šibenika. Nakon što je odluka većinom glasova donesena otišao je sa sjednice komentirajući usput kako je to sramota.

Oporbene vijećnike zanimalo je zašto se predlaže izdvajanje Bikarca iz „Gradske Čistoće“ , kao gradske tvrtke, i istodobno tvrdi kako će Grad Šibenik biti stopostotni vlasnik nove tvrtke koja će imati županijski karakter i zašto sve ne može ostati kako je sada što, tvrde, Zakon dopušta.

Vijećnik SDP –a Ivan Rajić i HNS-a Neven Periša istaknuli su kako je Grad Šibenik jedini uložio novac u Bikarac te da osnivanje nove tvrtke nema smisla niti je to zakonska obveza, a smatraju i da će to dovesti do povećanja cijena odvoza i zbrinjavanja smeća dok je Mira Vukušić sve vrijeme tvrdila da joj Prijedlog uopće nije jasan.

Dr. Ante Županović je podsjetio da se Grad Šibenik prije žestoko opirao želji Županije da se osnuje županijska tvrtka za Bikarac jer, kazao je, Bikarac odlično funkcionira i zbrinjava otpad i iz drugih dijelova Županije i u sklopu „Gradske Čistoće“ pa, po njegovom mišljenju, nema opravdanog razloga za osnivanje nove tvrtke. „Zanima me koji je razlog da se to predlaže. Ja ga ne vidim, ali mogu samo sumnjati što iza toga stoji. Znamo tko u svijetu stoji iza poslova zbrinjavanja otpada i koliko se novca oko toga vrti. To što se predlaže nije u interesu Grada Šibenika. Ja znam da ste vi disciplinirani i da ćete glasati kako se od vas traži i da vam je to važnije od interesa Grada“, prozvao je Županović vijećnike vladajuće koalicije, a napomenuo je kako to otvara staru opasnost da se na Bikarac dovozi i smeće iz drugih Županija koja nikad nije do kraja otklonjena.

Nasuprot njima gradonačelnik Burić i v.d. pročelnika Upravnog odjela za imovinsko – pravne poslove Grada Šibenika Tihomir Paškov tvrde kako je osnivanje nove tvrtke obaveza koju nameću i državna strategija gospodarenja otpadom i Europa. „Bez osnivanja nove tvrtke nema razvoja Centra za zbrinjavanje otpada Bikarac i planiranih ulaganja od 17 milijuna eura u drugu i treću fazu uređenja Bikarca. Naš prijedlog je potpuno usuglašen s Fondom za zaštitu okoliša čiji su ga pravnici i izradili. Grad će u novo poduzeće unijeti svoju imovinu od 50 milijuna kuna kojom je „Gradska Čistoća“ dokapitalizirana i bit će stopostotni vlasnik nove tvrtke u koju će moći ulaziti i druge lokalne samouprave, ali samo ako unesu svoju imovinu“, istaknuo je gradonačelnik Burić opovrgavajući da će to dovesti do bilo kakvog povećanja cijena za građane. Ustvrdio je i kako zbog opiranja bivše gradske vlasti takvom rješenju nije nastavljeno ulaganje u Bikarac što je bivši gradonačelnik Županović pokušao opovrgnuti. Istaknuo je i kako je njegova vlast uredila Bikarac i da je taj projekt, zbog stanja u kojem su ga zatekli bio upitan, a da ulaganja nisu nastavljena iz drugih razloga koje ipak nije naveo.

U polemici oko osnivanja nove tvrtke gradonačelnik Burić je kazao kako je njegova vlast dobila većinu glasova birača i prema njima ima odgovornost rješavati probleme koje su zatekli, a ustvrdio je i kako bivša gradska vlast za svoje stanove o Bikarcu nije imala ni potporu resornog ministarstva.

Tihomir Paškov je pojasnio da će Grad Šibenik ostvariti svoja vlasnička prava nad Centrom Bikarac u novoj tvrtki iako će ona biti županijska po svom karakteru, a Županija kao jedinica lokalne samouprave može, a ne mora biti u vlasničkoj strukturi, što ovisi o tome hoće li ili neće uložiti novac u novu tvrtku.
 

 

Iz kategorije: Vijesti