Datum objave: 17. Rujan 2013

SDP: I dalje smo protiv osnivanja tvrtke koja će s upravljati RCGO „Bikarac“

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski SDP neće podržati osnivanje nove komunalne tvrtke jer smatra da je to nepotreban trošak koji će morati platiti građani Šibenika skupljim odvozom smeća.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Predstavnici Kluba vijećnika SDP-HSLS u Gradskom vijeću Grada Šibenika Joško Šupe i Ivan Rajić održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su obrazložili zašto će se SDP, dosljedno svojim ranijim stavovima, protiviti osnivanju nove gradske komunalne tvrtke koja će upravljati budućim Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom „Bikarac“ koji se gradi sredstvima iz fondova EU. Oni su najavili da će na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća glasovati protiv osnivanja nove tvrtke zato što smatraju kako to nije dobar način za rješavanje problema, a osim toga će Grad Šibenik opteretiti novim nepotrebnim troškovima koje će u konačnici morati platiti građani Šibenika kroz povećanu cijenu odvoza smeća.
Podsjetimo, nova šibenska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom dr. Željkom Burićem odlučila je osnovati novu gradsku tvrtku koja će upravljati budućim Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom „Bikarac“ i tako riješiti tri godine star problem tko će i kako upravljati RCGO „Bikarac“. Nova tvrtka bit će u vlasništvu Grada Šibenika koji će u nju unijeti najveći dio kapital. Grad Šibenik i Šibensko – kninska županija ljetos su se dogovorili da će odluka o osnivanju nove komunalne tvrtke, koja će iz Gradske čistoće d.o.o. potpuno izdvojiti provedbu projekta izgradnje RCGO „Bikarac“, biti donijeta prvu sljedećoj sjednicu šibenskog Gradskog vijeća koja je sazvana za srijedu 18. rujna. Nakon što bude osnovana, zamišljeno je, tvrtka će preuzeti koordinaciju s Europskom unijom i fondovima koji financiraju „Bikarac“, dok će Gradska čistoća zadržati funkciju prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada iz domaćinstava i s javnih površina. 
Spor oko toga tko i kako treba upravljati RCGO „Bikarc“ traje već nekoliko godina, a intenziviran je uoči prošlih lokalnih izbora jer su župan Goran Pauk i bivši šibenski gradonačelnik Ante Županović imali suprotna stajališta o tom pitanju. Goran Pauk je zagovarao osnivanja županijske tvrtke smatrajući da je logično ako RCGO „Bikarac“ zbrinjava otpad s cijelog područja županije da u upravljanju tvrtkom sudjeluje i županijska uprava. S druge strane Ante Županović je tvrdio da je Grad Šibenik vlasnik terena na kojem se gradi RCGO „Bikarac“ te da on sukladno tome raspolaže i vlasništvom nad „Bikarcem“. 
Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika na čijem je dnevnom redu odluka o osnivanju nove tvrtke koja će upravljati s RCGO „Bikarac“ predstavnici Kluba vijećnika SDP-a Joško Šupe i Ivan Rajić održali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili da će SDP glasovati protiv osnivanja nove tvrtke jer ostaje dosljedan svojim ranijim stavovima o tom problemu te da će pozvati i ostale vijećnike da glasuju protiv takvog rješenja koje je u konačnici, po njihovom mišljenju, štetno za Grad Šibenik i pogubno za standard građana Šibenika. Oni naime smatraju da se osnivanjem nove tvrtke koja će upravljati RCGO „Bikarac“ generiraju novi veliki troškovi koje će morati platiti građani kroz povećanu cijenu odvoza smeća.

Iz kategorije: Vijesti