Datum objave: 17. Rujan 2013

Instalacija Zorana Lučić Luce o Rujanskoj bitci naježila i potresla Šibenčane

Diana Ferić
Diana Ferić

„Potresno“, „Naježila sam se“, „Ne mogu doći k sebi od uspomena“ - riječi su kojima su Šibenčani, koji su bili na večerašnjem otvaranju instalacije Zorana Lučića Luce pod nazivom „ Digni Luce Pauca“ ili u prijevodu s latinskog „Malo ih je dostojno svjetla“ postavljenoj u prostoru pokraj caffe bara Azimut, izlazili iz prostorima u kojima je ona postavljena, a koje koji bi treba uskoro postati Spomen sobom Domovinskog rata.

Instalacija zorno, rekonstrukcijom stradanja civila u Šibeniku u njihovim domovima i u šibenskoj bolnici, budi najbolnije i najtraumatičnije uspomene Šibenčana iz Domovinskog rata i Rujanske bitke za Šibenik što joj je i cilj. Postavljena je upravo u povodu obilježavanja 22. obljetnice te bitke i u čast, kako je na otvaranju kazao autor Zoran Lučić Luca, svih civila koji su tu bitku proživjeli i preživjeli, ali i onih koji su poginuli. Postavljena u tri prostorije s autentičnim video i audio materijalima iz tog doba instalacija provocira emocije i vraća u vrijeme u kojem su ti prizori bili stvarni, a koje mnogi Šibenčani pamte. Tu je instalaciju Zoran Lučić Luca postavio u suradnji s mnogim donatorima i sponzorima u Gradu i Županiji i na poticaj Hrvatskog arhivskog centra predstavnici kojeg su bili na otvaranju Instalacije.

Lučićeva je ideja stara nekoliko godina da se u tom prostoru uredi Spomen soba Domovinskog rata kakva, primjerice, postoji u središtu Dubrovnika i koju posjećuju mnogi turisti. Čelni ljudi Grada Šibenika večeras su obećali da će pomoći da se ona ostvari. Na otvaranju Instalacije, uz predstavnike aktualne gradske i županijske vlasti, bio je i bivši šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović koji je, dok je bio na vlasti, podržao Lučićevu ideju i za njegovog upravljanja Šibenikom je određen prostor za njezino ostvarenje.

Iz kategorije: Vijesti