Datum objave: 16. Rujan 2013

"Vrijedno života" - izložba ratnih fotografija Marine Jurković u izlozima u Kalelargi

Diana Ferić
Diana Ferić

Najprije je večeras točnu u 17 sati i 57 minuta u Šibeniku oglašena sirena za opću opasnost, točno kao i prije 22 godine na današnji dan, a koja je označila početaknapada na Šibenik, a onda je na trgu ispred Ghetaldusa otvorena izložba ratnih fotografija novinarke Slobodne Dalmacije Marine Jurković pod nazivom "Vrijedno života" koja također evocira uspomene na te dane ponosa i slave. Time je nastavljen program obilježavanje 22. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik. Fotografije su izložene na neuobičajenom mjestu, u izlozima svih dućana duž Kalelarge i sve do Gradske vijećnice.

Na otvorenju izložbe autorica Marina Jurković naglasila je kako u vrijeme obrane Šibenika bojišnica nije bila samo prva bojna crta već je to bio cijeli grad, a prisjetila se i tadašnjeg zajedništva vojnika, novinara i civila.“ To je bio i razlog da izložbu postavim u Kalelargi, među građane“, kazala je.

Na otvaranju su govorili i Zoran Krželj, urednik Slobodne Dalmacije te gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić koji je pohvalio to što su ratne fotografije izložene tako da ih mogu vidjeti i turisti: „To što smo u ratu napravili je ponos i povijest ovog grada. Mogu samo svih nas upitati kakav bi bio ishod rata u cijeloj Hrvatskoj da su se Šibenčani prepali i da su napustili svoj grad“, napomenuo je Burić. Izložbu je otvorenom proglasio šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je podsjetio na važnost novinarskog rada u ratu dodavši kako su mediji civilima u Šibeniku, koji su bili potjerani u skloništa, bili jedini „prozor u svijet“.

Iz kategorije: Vijesti