Datum objave: 16. Rujan 2013

DIV grupacija u Kninu otvorila novu tvornicu vijaka i 400 radnih mjesta

Diana Ferić
Diana Ferić

DIV grupa otvorila je dana su Kninu  novu tvornicu vijaka i vijčane opreme vrijednu 35 milijuna kuna  u kojoj je zaposleno 400 radnika. Na otvaranju tvornice su bili  Ivo Milatić, pomoćnik ministra gospodarstva,Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava,  Goran Pauk, šibensko – kninski župan i  Josipa Rimac, gradonačelnica Grada Knina  koja je prerezala svečanu vrpcu čime je tvornica  i službeno  otvorena. Tvorničke strojeve pritiskom na gumb pokrenuo je  Božidar Debeljak, otac Tomislava Debeljaka. „Ovaj dan je povijesni  dan za Knin  jer smo prije 22 godine napuštali Knin, a danas otvaramo vrijednu investiciju kojom je  već zaposleno 350 radnika, a biti će ih i više“, ustvrdila je tom prilikom Josipa Rimac.

Ured  predsjednika države Ive Josipovića  je Tomislavu Debeljaku poslao pismo u kojem se navodi kako uz prethodnu ispriku zbog nemogućnosti dolaska na otvaraje tvornice, predsjednik države daju svoju podršku DIV-ovom projektu u Kninu. „ S obzirom da su investicije temeljna varijabla koja djeluje na gospodarski rast, odnosno da jedino nove investicije, osobito one u sektoru međunarodno razmjenjivih dobara mogu kreirati uvjete za promjenu modela rasta i podizanje potencijalne stope rasta hrvatskog gospodarstva, koristimo ovu prigodu kako bismo Vama i Upravi Vaše tvrtke uputili čestitke na uspješnoj realizaciji  projekta gradnje nove tvornice“, navodi se, između ostalog, u pismu predsjednika koje je pročitano na ceremoniji otvaranja tvornice. 

„ Zbog povećanja  narudžbi i potreba za vijčanom robom u Europi  DIV Grupa je odlučila investirati u proširenje kapaciteta i izgradnju nove tvornice u Kninu,  jer trenutni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe. Naime,  u DIV d.o.o. tvornici vijaka udio direktnog izvoza u ukupnom prometu prošle godine je  iznosio  65 posto, a promatrajući samo proizvodnju udio direktnog izvoza u toj godini je bio preko 85 posto. Kompletna proizvodnja iz nove tvornice namijenjena je za izvoz, što znači da ćemo značajno povećati izvoznu komponentu“, ustvrdio je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV Grupe.

Na površini od 22.000 kvadratnih metara proizvodit  će se standardni vijci  od pripreme do završne obrade. Instalirane su 23 linije za proizvodnju vijčane robe, 14 linija za valjanje navoja, 3 linije za toplinsku obradu vijčanog materijala kapaciteta 3 tone po satu svaka, 2 linije za površinsku zaštitu galvanskim  cinčanjem kapaciteta oko 5 tona po satu svaka i nova poluautomatska pakirnica vijčanog materijala uz osiguranu transportnu komunikaciju željeznicom i cestom. 

DIV grupacija, bez Brodosplit brodograđevne industrije,  jedna od vodećih tvornica vijaka u Europi s poslovanjem na osam lokacija u 6 država i preko 1000 zaposlenih djelatnika u grupi. Vrijednost izvoza u ukupnoj proizvodnji DIV d.o.o. tvornice vijaka postupno namjeravaju  povećati sa sadašnjih  20 milijuna eura na preko 130 milijuna eura. Investicija je realizirana u najvećem dijelu vlastitim sredstvima iz zadržane dobiti (25 milijuna €), te kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10 milijuna eura.

Iz kategorije: Vijesti