Datum objave: 13. Rujan 2013

Obilježite Europski tjedan kretanja u Nacionalnom parku Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve bicikliste i pješake Javna ustanova "Nacionalni park Krka" poziva na zajedičko druženje u povodu Europskog tjedna kretanja od 16. do 22. rujna ove godine kojemu su se pridružili. Cilj je podizanje svijesti o povezanosti prometa i zagađenja zraka u urbanim prostorima i promoviranje kretanja bez korištenja automobila.  U ponedjeljak, 16. rujna u 10 sati bit će na Skradinskom buku otvoren Europski  tjedan kretanja i promovirani  alternativni oblici kretanja ,a važit će  povlaštena dnevna ulaznica u NP „Krka“ tijekom cijelog tjedna za sve korisnike pješačke i biciklističke staze od Skradinskog mosta do Skradinskog buka.

U utorak, 17. rujna  na Skradinskom  buku će u  13:00 sati  ispred crkvice sv. Nikole biti otvorena izložba  Eko skulpture. Riječ je o radovima učenika Ekonomske škole iz Šibenika, a bit će održan i  koncert klasične glazbe Mlade nade na kojem će nastupiti  Teea Slavice, Ines Grubišić, Franka Klisovića i Borna Ercega.

Na Roškom slapu će u srtijedu, 19. Rujna u 10 sati biti održana  edukativna radionica o sigurnosti kretanja i predstavljanje djeci opreme za traganje i spašavanje  u suradnji s Gorskom službom za spašavanje.
Tjedan kretanja završit će  21. rujna promocijom poučno-pješačka staza Stinice (Visovac) – Roški slap – Oziđana pećina i  izletom brodom Stinice – Roški slap – Stinice

 

Znanstvena istraživanja povezuju zagađenje zraka uzrokovano prometom s bolestima respiratornog sustava koje nerijetko imaju smrtne posljedice pa se  organiziranje Europskog tjedna kretannja upravo pokušava motivirati ljude da što manje koriste automobile.

Svake godine se EMW pokretu pridružuje više od tisuću europskih gradova koji kroz sportske aktivnosti, radionice, izložbe i sl. podižu svijest građana o potrebi kretanja kao osnovi ljudskog postojanja jer je „čovjek rođen kao pješak“.

Iz kategorije: Vijesti