Datum objave: 12. Rujan 2013

Znanstvenici iz cijelog svijeta došli u Šibenik na znanstveni skup arheologa

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni znanstveni arheološki skup ‘Illyrica antiqua 2 – in honorem Duje Rendić-Miočević’ počeo je danas u Šibeniku u organizaciji Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzeja grada Šibenika i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Posvećen je hrvatskom arheologu Duji Rendiću-Miočeviću (Split, 29. VI. 1916 – Zagreb, 3. IV. 1993) koji je prvi počeo istraživanja na Danilu još 1949. godine. Pokusnim iskapanjem u polju kraj tog sela otkrio je 1951. godine dotada nepoznatu neolitičku kulturu koju je Josip Korošec nazvao danilskom. To je postao naziv za kulturu srednjega neolitika na istočnoj jadranskoj obali, otocima i u zaleđu, datiranu u kraj 6. i početak 5. tisućljeća pr. Kr., a obilježava ju bogata keramička proizvodnja.

Rendić – Miočević je iskapao je i u Solinu, u Murteru i na drugim lokacijama. Skup je, u ime Grada Šibenika, otvorio dr.sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća.

Prvi znanstveni skup njemu čast Duje Rendića – Miočevića održan je prije 10 godina Zagrebu. Ovogodišnji, šibenski okupio je arheologe iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva – SAD –a, Italije, Australije, Srbije, Poljske, Slovenije i drugih zemalja. Osim o sjećanju na Duju Rendića Miočevića i njegovu ostavštinu bit će riječi i o nizu antičkih nalazišta u Hrvatskoj i novim spoznajama o njima i antičkoj kulturi na ovim prostorima, ali i o danilskom Rideru i povijesti arheoloških istraživanja na Danilu. O tome će govoriti i arheolozi šibenskog Muzeja Emil Podrug, Toni Brajković i mr. Željko Krnčević. Skup traje do 15. rujna, a sudionici će obići i arheološka nalazišta na Danilu i Colentum u Murteru.

Večeras će u Muzeju grada Šibenika biti otvorena izložba „DANILO – šest desetljeća arheologije" i predstavljen vodič „Arheološki vodič po Danilu“, autora Tonija Brajkovića, Željka Krnčevića i Emila Podruga o kojem će govoriti i Ante Rendić Miočević sin Duje Rendića Miočevića.

Iz kategorije: Vijesti