Datum objave: 07. Rujan 2013

FALIŠ:Kako izazvati evropsko proljeće,sekularizirati državu i obuzdati crkvu...

Diana Ferić
Diana Ferić

Festival ljevice i alternative, FALIŠ, koji se ove godine prvi put održava u Šibeniku odmah je dobio svoju vjernu publiku koja je obje večeri napunila Malu ložu, sinoć čak unatoč nogometnoj utakmici između Srbije i Hrvatske što je dobar znak  za ono što je tom festivalu cilj - razviti kritički odnos prema stvranosti i izazvati akciju za promijenu. „To što je vas ovoliko ovdje večeras i što niste uz televizor već je dovoljan razlog da budemo optimistični u vezi s mogućim društvenim promjenama“, istaknuo je Srećko Horvat, jedna od organizatora.

Sinoć su Igor Štiks, Ankica Čakardić, Boris Buden i Srećko Horvat uz modeliranje Jelene Ostojić debatirali o tomu je li moguće očekivati da nove progresivne snage u Europi i njihovi ustanci dovedu do svojevrsne revolucije kojom bi bio promijenjen postojeći potpuno istrošeni model liberalne demokracije koji se pokazao neuspješnim i da se pokrene europsko proljeće. Sugovornici su posebno istaknuli primjer Siriza, lijeve opcije u Grčkoj koja je na početku imala uz sebe svega nekoliko postotaka Grka, a sada ima potporu njih preko 25 posto, ali je zaključeno kako takvi pokretni ne mogu uspjeti ako se ne dogodi transnacionalna revolucija u cijeloj Europi . Dok je Boris Buden tvrdio da u Evropi ne vidi niti naznake početka nekog evropskog proljeća Srećko Horvat je bio optimističnije navodeći primjere pobuna u Portugalu, Rumunjskoj, Grčkoj, Sloveniji te talijanskog pokreta protiv privatizacije vode, ali je pitanje zašto ti ustanci nisu uspjeli. Ankica Čakardić je napomenula kako povijest svjedoči o tomu da, kada se nakon revolucije dogodio promjena vlasti na nju dolaze oni koji su se dugo za to pripremali, a ne oni koji su ju pokrenuli. No kao tema, vjerojatno i narednog FALIŠ –a ostaje, zaključio je Igor Štiks, društva u kojem profitiraju samo elite stvoriti društvo u kojem e profitirati velika većina ili svi članovi društva.

Bilo je riječi i o potrebi sekularizacije države koja je kao cilj istaknuta još u 18. stoljeću i nisu je izmislili, kako je kazao Buden, komunisti , ali nije proveden, a dobra primjer za to je i Hrvatska. Postavilo se i pitanje zašto bi crkva u Hrvatskoj koja ne plaća porez uopće sudjelovala kao ključan faktor u rješavanju društvenih pitanja. Srećko Horvat je čak, prvi put javno, izrekao jednu misao koja će mnogima zazvučati heretično – zašto se i crkve ne bi davale u koncesiju kada, napomenuo je, izdaju svoj prostor trgovačkim centrima i naplaćuju najamnine. Da ne bi bilo zabune, Srećko Horvat se ogradio da on osobno nije protiv religije i vjere kao takve već protiv institucija koje svojim djelovanjem, kazao je, uništavaju vjeru u temelje katoličanstva.
Jedna od tema bila je i što je Hrvatska dobila ulaskom u Europu nakon što je Europa, primijetio je Buden, provincijalizirana: „Europa je od nekada bezvremenske kategorije, kao pojma koji je bio mjera za sve postaja provincija i situaciji globalnog kapitalizma tako da je nestao osnovni motivacijsku mehanizam ulaženja u Europsku uniju. Posebno su kritizirale tvrdnju kako Hrvatska nije imala alternative jer je to dogma, a ne istina.
Na isto tako dobro posjećenoj večeri s poznatim televizijskim novinarom Aleksandrom Stankovićem publika je doznala do sada nepoznate detalje o brojnim gostima njegove emisije „Nedjeljom u dva“ koje je objavio u svojoj najnovijoj knjizi „100 faca i Aca“. Priznao je i kako mu je žao što u njegovoj emisiji ne žele gostovati, Rade Šerbedžija, Antun Vrdoljak, Đorđe Balašević i Arsen Dedić, da su ga kao gosti dobro izdriblali Borislav Škegro i Aleksandar Tijanić, a otvoreno je govorio i o nekim svojim promašajima u emisiji.

Kulminacija FALIŠ –a sigurno će biti večeras na predavanju Tariqa Alija, jednog od najpoznatijih lijevih pisaca i suvremenih revolucionara koji je inspirirao i Micka Jaggera. i Johna Lennona za neke njihove pjesme.On će nastupiti u 21.30 sati , a tema predavanja je „Cervantes našeg doba“. Prije toga je program pod nazivom „Domaći & domaći gosti“ – književna večer na kojoj sudjeluju fra Gavun, Informatičar starog kova, Jela Godlar, Emir Imamović Pirke i Igor Štiks, a modelira ju Kruno Lokotar.

 

Iz kategorije: Vijesti