Datum objave: 05. Rujan 2013

Sutra se konačno potpisuje ugovor o Studiju energetike u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugoočekivani Ugovor o pokretanju sveučilišnog Studija energetike u Šibeniku konačno će biti potpisan sutra između  Sveučilišta u Zagrebu, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika. Riječ je o preddiplomskom dislociranom studiju  zagrebačkog sveučilišta.

Nakon svečanog potpisivanja u 11 sati u šibenskoj Gradskoj vijećnici program Studija energetike Sveučilišta u Zagrebu predstavit će prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektronike i računarstva, i prof. dr. sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Za potrebe tog sveučilišnog studija bit će uređen studentski kampus u bivšoj vojarni Palacin koju će sutra, u pratnji gradonačelnika Burića i župana Pauka, obići prof.dr. Aleksa Bjeliša, rektor zagrebačkog sveučilišta i predstavnici Fakulteta strojarstva i  Fakulteta elektrotehnike i računalstva, a potom će posjetiti i pogon ZM-Vikomd.o.o. na Podima.

Osnivanje sveučilišnog studija energetike i zaštite okoliša kao začetak samostalnog šibenskog sveučilišta inicirao je prije četiri godine Zvonko Pešić, vlasnik i osnivač šibenske privatne gimnazije s pravom javnosti pozivajući se, uz ostalo, i na bogatu i dugu tradiciju visokog školstva u Šibeniku.

Naime, davne 1699. u šibenskom samostanu sv. Lovre počelo je s radom Franjevačko filozofsko učilište kao PRVA VISOKOŠKOLSKA USTANOVA U GRADU. U 18. Stoljeću u Šibeniku je utemeljeno Generalno učilište drugog stupnja koje je 1735. podignuto je na rang Generalnog učilišta prvog stupnja (SVEUČILIŠTA) koje je imalo pod sobom dva fakulteta filozofiju i teologiju.Na sveučilištu se mogao postići akademski naslov LEKTORA filozofije i teologije tj. profesora koji su predavali na franjevačkim fakultetima.

Preustrojem školstva 1828. prve dvije godine bogoslovnog studija obavljaju se u Šibeniku a zadnje dvije godine u Makarskoj.Reformom franjevačkog školstva 1905., učilište u Šibeniku djeluje kao privatno bogoslovno učilište. Od 1911. do 1917. iako se većina kolegija predaje u Makarskoj, neki kolegiji se još predaju u Šibeniku. Istekom akademske godine 1916./1917. svi kolegiji se predaju samo u Makarskoj i Šibenik ostaje bez visokog školstva.

Šibenik je imao kontinuirano ta dva stoljuća visoko školstvo, da bi nakon toga  nastupilo jedno stoljeće diskontinuiteta u kojem su se i osnivale i gasile visoke škole. Tako je u drugoj polovici 20. stoljeća u Šibeniku djelovao Ekonomski fakultet,  pri kraju 20. stoljeća Pomorski fakultet, ali su se nakon nekoliko godina oba  fakulteta prestala raditi. Od 1997. godine u Šibeniku djeluje Visoka škola za turistički menadžment koja je 2006. godine prerasla u Veleučilište.

 

Iz kategorije: Vijesti