Datum objave: 05. Rujan 2013

Biskup inicirao uređenje Đačkog doma, a Thompson besplatno pjeva

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja nema đački dom, a  više od 60 posto  srednjoškolaca  su učenici putnici. Troškove putovanja do škole i natrag  financiraju uglavnom roditelji osim što Županija izdvaja 20 posto cijene autobusne ili brodske karte što djecu iz siromašnijih obitelji odvraća od daljnjeg školovanja, upozorio je  Zoran Smolić, šibensko – kninski dožupan na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena inicijativa šibenskog biskupa Ante Ivasa za uređenje Dačkog doma u Šibeniku, u sklopu Katoličkog školskog centra sveti Mihovil u bivšoj vojarni Bribirskih knezova  za što će humanitarni koncert  20. rujna u Šibeniku održati Marko Perković Thompson.

U prilog potrebi izgradnje takvog doma, koji bi omogućio i djeci iz zagorskog i otočnog dijala Županije da se školuju za zanimanje koja žele, govori i podatak da je 50 srednjoškolaca iz tog zagorskog dijela Županije smješteno u đačke domove u Splitu i  Zagrebu i u tim gradovima pohađaju školu što pridonosi depopulaciji Županije, kako je kazao Hrvoje Zekanović, predsjednik  šibenskog „Društva katoličkih prosvjetnih djelatnika biskup Srećko Badurina“.

Zbog svega toga iznimno je važno  osnivanje Đačkog doma u Šibeniku istaknuli su svi govornici na današnjoj konferenciji za novinare među kojima su još bili don Marinko Mlakić u ime biskupa Ante Ivasa, don Roko Glasnović te Nikica Pendžer, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika koji također svesrdno podržava biskupovu inicijativu. Zahvalili su se Thompsonu koji  će besplatnu za tu namjenu održati koncert na prostoru ispred Katoličkog centra na koji može stati 10 000 ljudi. Don Roko Glasnović je pozvao sve pojedince, ustanove, udruge i druge institucije da se priključe toj humanitarnoj akciji i kupe ulaznicu za koncert ili uplate donaciju na žiro račun Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika biskup Srećko Badurina. „ Svaka donacija, ma kolika bila, znači puno ako je od srca, a još je značajnije kada nešto radimo zajedno za opće dobro“, kazao je don Glasnović.

Cijena ulaznice za koncert je 50 kuna, a  počinju se prodavati danas  u Šibeniku (ceffe bar Valerija i Domino), Vodicama (caffe bar Angels), Murteru (caffe bar Leopold), Drnišu (Gradska Kavana), Kninu (caffe bar Black&White) te u župnim uredima, a moći će se kupiti i na ulazu na dan koncerta.

Koncert će početi u 20 sati, ali će prostor biti otvoren već od 17.30 sati jer se očekuje veliki broj ljudi, kako je istaknuo Hrvoje Zekanović. U akciju su se, kao volonteri, uključili i pripadnici Udruge specijalaca iz Domovinskog rata pa će njih 100 osiguravati koncert. Za posjetitelje će na području bivše vojarne biti otvoreno i posebno parkiralište.

U želji da Dom što prije bude dostupan učenicima, Šibenska biskupija pokrenula je i širu humanitarnu akciju, pozivajući sve ljude dobre volje da svojim dragovoljnim doprinosima podrže ovu akciju donacijama na žiro račun: HRVATSKO KATOLIČKO DRUŠTVO PROSVJETNIH DJELATNIKA BISKUP SREĆKO BADURINA, br: IBAN HR 7824110061100112543.

Đački dom bi bio smješten u zgradi koja se nalazi u sklopu Katoličkog centra, a nužno ju je temeljito  obnoviti  i urediti. Mogao bi primiti 70 učenika, a sa svojim sadržajima  bio bi i odgojna ustanova koja bi učenicima u svemu trebala zamjeniti obiteljski dom.  Računa se i na učenike iz drugih Županija koji bi zbog određenih obrazovnih programa želejli doći u Šibenik. On pretpostavlja i osnivanje srednje škole u sklopu Katoličkog školskog centra što Šibensko – kninska županija, po riječima Zorana Smolića, apsolutno podržava kao privatnu školu s pravom javnosti. Po njegovom mišljenju, u njezinom sklopu bi trebala biti osnovana i još jedna gimnazija.

Iz kategorije: Vijesti