Datum objave: 04. Rujan 2013

Šibenske članice "Kruga" uspostavile suradnju s poslovnim ženama iz Švedske

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ Šibenik predstavile su danas u Biogradu svoj rad kao i rad cijele udruge sudionicama konferencije žene Švedske koju je organizirala švedska internetska grupa "Qoola qvinnor" odnosno "Cool ladies" za svoje članice. U Biograd ih je na zajedničko druženje, razmjenu iskustva i više od 20 različitih radionica, posredstvom švedskog touroperatora Scandjeta iz Švedske stiglo oko 100. Izrazile su želju da se upoznaju s radom i načinom organiziranja poslovnih žena u Hrvatskoj pa je organiziran sastanka s članicama šibenskog ogranka Kruga.

„Cool ladies“ koje se od 2009. godine okupljaju oko Facebook skupine s istim imenom. Imaju 400 stalnih članica, od kojih su polovica poslovne žene i vlasnice različitih tvrtki i obrta a u toj grupi sudjeluje trenutno oko 15 000 žena i to ne samo iz Švedske nego iz cijele Skandinavije te iz Španjolske, Francuske i nekih drugih europskih zemalja. Nakon današnjeg susreta pridružit će im se i poslovne žene iz Hrvatske. Njihovi međusobni kontakti i razmijene informacija bili su do sada isključivo na internetu, a u Biogradu su se prvi put susrele i fizički upoznale. Ta ženska organizacija u Švedskoj, kako je kazala njezina osnivačica Siv  Thurestdotter, koja je odnedavno napustila svoj dobro plaćeni posao i posvetila se samo radu na toj mreži, rapidno raste. Osim glavne Facebook grupe imaju i niz posebnih grupa na Internetu koje se formiraju prema područjima na kojima članice žive ili prema njihovom interesu. Dogovoreno je da će šibenski ogranak „Kruga“ predložiti svojoj krovnoj organizaciji da se i u Hrvatskoj pokrene takav način organiziranja i povezivanja poslovnih žena radi međusobnog osnaživanja u poduzetništvu, ali i poticanja ostalih žena koje još nisu zašle u poduzetničke vode da se ne boje ostvariti ambicije koje imaju. Predstavnice te švedske ženske organizacije, kako su kazale, rado će razmotriti prijedlog Šibenčanki da sljedeći susret, na kojem će ih biti znatno više, organiziraju u Šibeniku.

Kako su došle u Hrvatsku? „Pozvala sam naše članice da organiziramo ovo druženje i predložila da to bude ili Španjolska ili Hrvatska i u nekoliko dana zatrpale su nas odgovorima, a njih 75 posto bez razmišljanja se odlučilo za Hrvatsku. Scandjet nam je ponudio vrlo povoljan aranžman i oduševljene smo boravkom u Biogradu. Nema sumnje da će nam se, kada izvješće objavimo na našim Facebook grupama, sljedeće godine pridružiti još puno žena“, istaknula je Siv Thuresdotter.

Položaj žena i zastupljenost žena gospodarskom i javnom životu u Švedskoj kako su kazale ni u Švedskoj nije onakav kakav žene zaslužuju. I tamo su na mjestima na kojima se donose važne odluke isto tako većinom muškarci. No u Švedskoj zbog višeg životnog standarda, ali i drukčije kulture i naslijeđa žene koje imaju ambicije ostvariti se na bilo kom području imaju bolju potporu u zajednici.

 

Iz kategorije: Vijesti