Datum objave: 03. Rujan 2013

Zavajon,pidoče,pomorska bitka i 350 izlagača na Srednjovjekovnom sajmu

Diana Ferić
Diana Ferić


Čak 350 obrtnika i poduzetnika izlagat će i prodavati svoje proizvode na ovogodišnjem Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku koji će se održati od 6. Do 8. Rujna. Nešto manje od polovice njih je iz Šibensko – kninske županije, a ostali su iz drugih dijelova Hrvatske. Već po takvom odazivu se ovogodišnji sajam može nazvati uspješnim, kako je na današnjoj konferenciji za novinare, u ime Udruženja obrtnika Šibenik, istaknuo njegov predsjednik Joso Smolić.
Program Sajma su uz njega danas predstavili zamjenik gradonačelnika grada Šibenika Nikica Penđer, Joško Babačić iz Šibenske gradske straže, Vlasta Mesić, tajnica Udruženja obrtnika Šibenik i Ksenija Grubišić predstavnica šibenske Turističke zajednice, svi obučeni u srednjovjekovne kostime. Organizatori se nadaju da će Sajam privući i velik broj posjetitelja.

Njegov sigurno najatraktivniji dio trebala bi biti pomorska bitka koju će, u petak 6. rujna, odmah nakon svečanog otvaranja, na tvrđavi svetog Nikole simulirati članovi Šibenske gradske straže uz pomoć Funcuta. No građani je, zbog sigurnosti, neće moći na toj lokaciji izravno pratiti već će sutradan, u subotu, na trgu ispred zgrade Županije moći pogledati njezinu snimku, kako je objasnio Joško Babačić iz Gradske straže.

Sudionici srednjovjekovnog sajma oživjet će od petka do nedjelje sve gradske trgove i ulice u povijesnoj jezgri. Sajam ima međunarodni karakter jer na njemu sudjeluju gosti iz Mađarske, Italije, Slovenije, Njemačke, iz prijateljskog grada Herforda i Makedonije odakle će stići nekoliko pripadnika skopske garde koja njeguje vojnu tradiciju iz vremena Aleksandra Makedonskog.

Vlasta Mesić je posebno istaknula da su se ove godine uključile i šibenske srednje škole, a Turističko – ugostiteljska škola je za svoj projekt oživljavanja uspomena na nekada nezaobilazno šibensko okrepljujuće jelo – šibenski zavajon dobila i potporu Ministarstva turizma. Tako će na sajmu posjetiteljima dijeliti besplatne porcije zavajona koji će napraviti od 1000 jaja.

U organizaciji Udruženja obrtnika Grada Šibenika, Udruga školjkaša će u subotu pripremati pidoće koje sami uzgajaju i besplatno će ih na rivi dijeliti građanima.
Djeca će moći uživati u dvije lutkarske predstave koje je pripremila Zdenka Bilušić.

Po riječima Ksenije Grubišić od prvih dana održavanja sajma prije devet godina do danas uočljiv je jedan bitan napredak, a to je da će svi gosti Sajma kojima boravak plaćaju organizatori, njih oko 150, biti smješteni u hostelima te sobama i apartmanima u središtu Šibenika kojih prije nije bilo. Sajam tako sa svojih oko 500 sudionika, koliko ih se očekuje, za iznajmljivače i ugostitelje u Šibeniku donosi i značajno produženje turističke sezone.

Program događanja:

Petak, 06. rujna

17:30 - Defile Šibenske narodne glazbe
18:00 - Okupljanje sudionika sajma  na Poljani
18:30 - Polazak povorke sudionika s Poljane prema katedrali sv. Jakova
19:00 - Svečano otvorenje sajma  – Trg Republike Hrvatske
20:00 - Mak teatar – Trg Republike Hrvatske
20:30 - Udruga Artistika – Trg Ivana Pavla II

Subota, 7. rujna

10.00 - Početak sajamskih aktivnosti – obilazak štandova, Defile - Šibenska gradska straža sa Dječjim plemkinjama i stražom
11.00 - Art-dim – Trg Republike Hrvatske
11.00 - Organizirani obilazak grada (turistički vodiči), Ulica Fausta Vrančića 18
12.00 - Paljba iz topova
12.05 - Vitezovi Belega Volka (Slovenija) – Trg Republike Hrvatske
12.30 - Žongliranje – udruga Artistika – Trg Republike Hrvatske
17.00 - Zelingradski vitezovi, obala
18.00 - Turnir Dječje straže u preciznosti sa samostrelom - na obali kod topova
19.00 -  Ansambl za ranu glazbu „Responsorium“ - Klaustar samostana i crkve sv. Frane
20.00 - Prezentacija starih tradicionalnih jela „Zavajon“, ispred katedrale sv. Jakova
20.30 - Vokalisti Lada, Trg 4 bunara
21.30 - Zelingradski vitezovi,  Legenda o kneginji i crnom vitezu
22.00 - Projekcija filma“Pomorska bitka“  – kod topova na obali
22.00 -  Pučka fešta „Noć pidoća“

Nedjelja, 08. rujna

10.00 - Početak sajamskih aktivnosti
10.30 - Sunce, djever i Neva Nevićica, dječja predstava, ispred krstionice katedrale sv. Jakova
11.00 - Defile - Šibenska gradska straža  sa Dječjim plemkinjama i stražom
11.30 - Žongliranje – udruga  Artistika – Trg Republike Hrvatske
12.00 - Jarac živoderac,  dječja predstava, Dobrić
13.00 - Paljba iz topova
 

 

Iz kategorije: Vijesti