Datum objave: 31. Kolovoz 2013

Poljiprivredne zadruge Burni i Prominka sajmu inovacija u Biogradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije tvrtke iz Šibensko – kninske županije i to poljoprivredne zadruge Primošten Burni i Prominka predstavljaju se na ovogodišnjem 6. Međunarodnom sajamu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – Agro Arca koji se od petak do nedjelje održava u Biogradu, a prisutno je i Veleučilište „Marko Marulić“  iz Knina kao suradnička institucija.

"Redovito pratimo sve sajmove i svaki od njih je dobrodošao i na naš Jadran. Svaki izlagač, pa tako i mi, ako ima kvalitetan proizvod, sigurno će već na sajmu naći kupca", kaže Blaž Jurin, direktort PZ Primošten Burni koja  je na sajmu prisutna sa svojim maslinovim uljem i kiselim kupusom.
Sajam okuplja inovatore i proizvođače iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, u sljedeća na 1000 kvadratnih metara izložbenog prostora . Predstacvlja se tristotinjak inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu se mogu vidjeti  i inovacije iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Sajam su službeno otvorili pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andreas Vedres, a prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez te župan Karlovačke županije - županije partnera Ivan Vučić.

Među inovacijama predstavljaju se inovativni proizvodi, suveniri, projekti hrvatskih sveučilišta, inovacije iz područja prehrambeno-prerađivačke industrije poput svjetski nagrađenog stroja za izradu čevapčića i keksi Rovinjanina Klaudija Šturmana, mobilne destilerije tvrtke Altpro do inovativnih procesa proizvodnje i uzgoja poput ekološke solane Makaranina Ivana Šimića i novog modela uzgoja lijeske Daruvarčanina Vlade Moulisa. Pored inovacija iz poljoprivrede i prehrambene industrije posjetitelji će moći vidjeti i prvi hrvatski automobil na solarni pogon zadarskih učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Tematski je ove godine Agro Arca posvećena ruralnom razvoju i zaštiti domaćih proizvoda.

Iz kategorije: Vijesti