Datum objave: 30. Kolovoz 2013

Tužna obljetnica:Šest godina od kornatske tragedije i pogibije 12 vatrogasaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijenci za 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i  Tisnog, koji su poginuli prije 6 godina gaseći požar na otoku Kornat u položeni su jutros u kapelici Sv. Florijana u Šibeniku  i kod 12 križeva koji su u u spomen na njih podignuti na mjesti njihove pogibije na otoku Kornatu. U tužnoj povorci koja je prošla od uvale Strižnje do križeva bili su članovi njihovih obitelji, čelni ljudi lokalnih samouprava i članovi vatrogasnih postrojba, a vijence su položili i  izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zlatko Gareljić i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. Kao i svih prijašnjih godina atmosfera nije bila samo tužna nego i mučna jer su obitelji i dalje uvjerene da se od njih krije prava istina o načinu na koji su stradali njihovi sinovi, očevi, supruzi,braća...

FOTO Cropix/Slobodna Dalmacija

Objavljen ranije: Obilježavanje tužne šeste obljetnica kornatske tragedije, pogibje12 vatrogasaca na otoku Kornatu počela  je sinoć mimohodom sjećanja od DVD –a Tisno do  Spomen križa u crkvi svetog Duha u Tisnom i polaganjem vijenaca na gobove poginulih tišnjansskih vatrogasaca. Njihove obitelji bile su zavijene u crno jednako kao i prije šst godina, s istom tugom i s istim još nedgovorenim pitnjima o  uzrocima te  tragedije. To je u izjavi novinarima istaknuo i Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.“ Nedopustivo je da niti nakon šest godina ne zna  zašto su  u požaru stradali vatrogasci pomoć čekali više od pet sati i tko je odgovoran“, istaknuo je Klarin.

Obilježavanje te tužne obljetnice nastavlja se jutros, u organizaciji Vatrogasne zajednice šibensko – kninske županije, u 11 sati na mjestu pogibje vatrogasaca, na otoku Kornatu gdje  su prije dvije godine, njima u čast i spomen, tehničkom suhozida izgrađeni križevi.  Uz  obitelji, rodbinu i prijatelje poginulih vatrogasaca, njihove kolege vatrogasce i čelne ljude lokalnih samouprava u Županiji nazočni će biti i izaslanici predsjednika RH dr. Ive Josipovića i hrvatske vlade.

U eruptivnom požaru na otoku Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca :Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman,  Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević i  Ante Juričev-Mikulin. Preživio je jedno  Frane Lučić, ali s teškim opekotinama po cijelom tijelu. I on, kao i obitelji svih poginulih i dalje tvrdi da se istina o kornatskoj tragediji i dalje krije.
 

Iz kategorije: Vijesti