Datum objave: 29. Kolovoz 2013

SDP:Povlačanje predstečajne nagodbe za TEF je pogrešan potez!

Diana Ferić
Diana Ferić

Protiv povlačenja predstečajne nagodbe za TEF  izjasnili su se na današnjoj konferenciji za novinare  Franko Vidović, saborski zastupnik, vijećnik u GV  Grada Šibenika i predsjednik GO SDP –a Šibenik i Joško Šupe vijećnik te stranke i potpredsjenik Gradskog vijeća Grada Šibenika. „Gradonačelnik Burić ima legitimno pravo  povući predstečajnu nagodbu, ali za to mora snositi i odgovornost za posljedice. Mi smo se za nju zalagali i izradili je dok smo bili na vlasti jer  smo bili za transprentno riješavanje problema s vjerovnicma TEF –a i dugovanjima, a predstečajna nagodba je institut kojim se to  najbezbolnije može riješiti bez ikakvih obveza i posljedica ako postupak na kraju ne uspije. Naša želja je bila i izbjeći sudske sporove s vjerovnicima jer to bi  unedogled odgodilo mogućnost ulaganja na zemljištu TEF-a i što prije taj prostor staviti u funkciju razvoja Grada “, rekao je Vidović.

Joško Šupe je objasnio kako je uprava TEF –a zbog insolventnosti morala, po Zakonu, pokrenuti predstečajnu nagodbu jer  bi  se u protivnom otvorila mogućnost za otvaranje stečaja. „ U knjigama TEF –a je upisan iskazani dug i mi smo se rukovodili tim načelmom dokumentiranosti. Pozvali smo sve vjerovnike, prije nego što smo predali prijedlog da se očituju o visini svojih potraživanja što su neki napravili, a  neki nisu. U tom smo prijedlogu tražili da  visina naših dugovanja odgovara onima u knjigama i da se otpišu sve kamate. Sve to potvrdile su i sve predhodne uprave, nadzorni odbori, skupštine i Gradska vijeća“, istaknuo je Šupe.

Vidović je potvrdio da je na zamolbu gradonačelnika Burića dogovorio sastank s ministrom financija Linićem postavivši se u tome, kako je istaknuo, ne samo kao saborski zatsupnik i bivši dogradonačelnik Šibenika već i kao Šibenčanin kojemu je želja da se pitanje TEF –a što prije riješi. Na tom sastanku je, kaže, bio prisutan, ali nije se ni o čemu očitovao. „Mi smo pokazali dobru volju da surađujemo, ali vidim da to nije dovoljno i da se neke stvari sada prikazuju drukčije“, napomenuo je Vidović.

„Ne želim biti niti sam odvjetnik Ine, ali političar mora biti realan, a ne obećavati nešto što je u oblacima. Moramo se suočiti s njihovim potraživanjima kao s realnošću, a tijekom predstečajne nagodbe se može sve dovoditi u pitanje pa i visina tog duga“, istaknuo je Vidović.

Ni on ni Šupe  nisu se izjašnjavali o razlozima zbog kojih je gradonačelnik Burić odlučio odustati od predstečajne nagodbe, a naajbliže istini im je da su ga neki pravni stručnjaci uspjeli uvjeriti da se veći dio duga može pobijati što je, po njihovom mišljenju, nerealno. Uvjerni su da će taj postupak i povlačanje predstečajne nagodbe znantno otežati rješevanje pitanja TEF -a i odužiti moguća ulaganja na tom prostor.

„Potraživanja Ine su 46,5 milijuna kuna, kako je zavedeno u knjigama, vrijednost zemljišta TEF – a je 450 milijuna kuna, a potencijalna ulaganju bi bila najmanje 4,5 milijardi kuna i tko će pametan povjerovati da je to potraživanje u tim odnosima bitno da bi se zbog toga sve zaustavilo“, komentirao je Vidović.

Inače, prema izvješću FINA –e INA, koja ima hipoteku na zemljište TEF –a, potražuje čak 165 milijuna kuna u što su uračunate kamate. Na današnjoj konferenciji za novinare čulo se i kako  hipoteka ne zastarijeva i kako neka tumačenja da je dug TEF –a prema Ini i drugim vjerovnicima otišao u zastaru samo tumačenje jednog dijela pravnih stručnjaka.
 

Iz kategorije: Vijesti