Datum objave: 29. Kolovoz 2013

Operne arije i dueti na kraju Masterclassa za Maru Rošu

Diana Ferić
Diana Ferić

Prekrasnim koncertom opernih arija i dueta sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu završen sedmi Vocal masterclass koji je imao i humanitarni karakter jer je prihod od ulaznica namijenjen pomoći u liječenju teško oboljele Šibenčanke Mare Roša.

Vocal masterclass pokrenut je u želji da Šibenik bude mjesto gdje će umjetnici iz cijelog svijeta doći na usavršavanje vokalne tehnike i interpretacije Na njemu predavači bili Eva Blahova, ugledna pedagoginja iz Slovačke, Vitomir Marof, nacionalni operni prvak i ove godine primadona Olivera Miljaković.

Pod stručnim vodstvom  gospođe Miljaković ove su se godine usavršavali i na koncertu pjevali Valentina Fijačko, Zlatko Aurelio Kokeza, Marija Lešaja, Bjanka Ivas i Martina Đurđević. Na repertoaru su bila djela Mozarta, Puccinia, Mascagnia, Lehara, Dvoraka, a vrsne operne pjevače na glasoviru je pratio mladi šibenski pijanist Borna Erceg.

Master class se svake godine održava u sjećanje na opernu pjevačicu, šibenčanku Majdu Radić, a ove godine je sav prihod od prodanih ulaznica usmjeren za daljnje liječenje  mlade Šibenčanke Mare Roše,  a umjetnici i brojna šibenska publika  pokazali su još jednom  kako su uvijek spremni solidarizirati se i pomoći kad je najpotrebnije.

Olivera Miljaković, sopranistica, rođena je u Beogradu. Debitirala je u Bečkoj državnoj operi 1963. godine da bi potom ostvarila svjetsku karijeru. Već šezdesetih i sedamdesetih godina, nakon maestralnih opernih kreacija, snimila je i filmove ; Carmen (Mercedes), Così fan tute (Despina), Fidelio (Marzelline), Ariadna iz Naxosa (Echo)… a kasnije, devedesetih, i Kavalira s ružom (Marianne)…

Herbert von Karajan, Karl Böhm, Josef Krips, Carlo Maria Giulini, Carlos Kleiber, Lorin Maazel - samo su neki od vrhunskih dirigenata koji su na opernim pozornicama i u koncertnim dvoranama znali cijeniti visoku kulturu pjevanja Olivere Miljaković. Ne postoji ni jedan čuveni glazbeni festival na svijetu, uključujući i Bayreuth, ni jedna renomirana operna kuća, koja nije svjedočila majstorstvu ove profilirane umjetnice. Kao glazbeni pedagog, Olivera Miljaković prenosi svoja dragocjena iskustva na brojne generacije pjevačica i pjevača.

 

FOTO:Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti