Datum objave: 26. Kolovoz 2013

Probrana imena iz Regije stižu na šibenski Regius 30. i 31. kolovoza

Diana Ferić
Diana Ferić

Probrani hip-hop, rock, punk, reggae i electro sastavi iz regije stižu i na ovogdišnji festival Regius koji će se 30. i 31. kolovoza održati na Jadriji i zaključiti još jedno bogato festivalsko ljeto u Šibeniku.

Nastupit će Jinxi, Rambo Amadeus, Bad Copy, Repetitor, Grupa tvog života, Who See Klapa, Hex, Siledžije, Conquering Lion i Chew the Fat, kako su na današnjoj konferenciji za novinare priopćili organizatori Ines Rudan i Igor bergam   iz udruge  P.A.R.K.

Osim što glazbeno obrazuje, cilj Regiusa je promicanje univerzalnih principa – toleranciju, suradnju i nenasilje. U to su ime proteklih godina na tom  festivalu pjevali Let 3, Brkovi, Kawasaki 3P, S.A.R.S., Atheist Rap i mnogi drugi. Regius je u tri godine od "malog Terranea" postao relevantan festival koji privlači publiku i iz udaljenih gradova. Za sve njih osiguran je besplatan kamp, a  organizatori i sudionici će sami sva tri dana čistiti prostore na kojima će se održavati koncerti.  Poseban brod za Jadriju vozit će svakog sata oba dana  Festivala.

Ulaznice su  u prodaji od danas, a  mogu kupiti u caffe barovima Domald, Castello i Baldekin te na štandu na Poljani. Cijena dnevne ulaznice u pretprodaji je 60 kuna, a festivalske 90 kuna. Na ulazu u Regius cijene će biti 80 odnosno 120 kuna.


O sudinicima ovogodišnjeg REGIUS –a.

Grupa tvog života – dolaze iz Osijeka, vole se nazivati agro-sexuall-šank-punk bendom "s istančanim osjećajem za lijepo". Aktivni su već dvanaest godina, a od 2005. nastupaju u sastavu: Bara (bas), Remba (gitara), Hadž (bubanj) i Mrak (vokal). U svojoj diskografiji zasad broje jedan EP "Šansone" te jedan album "Kolo spaja ljude". Drugi album je u nastajanju.

Who See Klapa – crnogorski hip-hop duo Dedduh i Noyz prvi je put zajednički nastupio 2000. godine. Sedam godina kasnije izlazi njihov prvijenac "Sviranje kupcu", a lani je objavljen i "Krš i drača". Prošle su godine predstavljali Crnu Goru na Eurosongu u Malmou; pjesma "Igranka" je naravno doživjela debakl u prvom polufinalu.

Repetitor – Milena, Boris i Ana-Marija već su odavno prozvani predvodnicima "nove srpske alternativne scene", a mediji im vole tepati i da su "novi Partibrejkersi". Prvi album "Sve što vidim je prvi put" objavljen je 2008., a u jednoj od recenzija stoji da da radi "o najautentičnijem slavlju ovdašnjeg rock and rolla". U prosincu 2011. postali su prvi srpski bend u zadnjih deset godina koji je nastupio na Kosovu. Lani je izašao njihov drugi album "Dobrodošli na okean".

Jinx – legendarni zagrebački pop bend pamti Jadriju po dobrome - na "Plavoj noći" su krajem devedesetih održali koncert koji je do danas ostao u kolektivnom sjećanju. Jinxi još uvijek promoviraju "Diksilend", album objavljen prije tri godine, a na Regiusu će proslaviti i 20 godina vlastitog postojanja.

Hex – prvaci slovenske i regionalne electro/dance scene na Jadriju dolaze sa svježim izdanjem - njihov hvaljeni EP "Fighters For the Sun" fuzija je rock and rolla, drum'n'bassa, reggaea i dubstepa. Hex su nedavno, na Warrior's Dance Festivalu, pozornicu podijelili s Prodigyjem.

Siledžije – crossover/rapcore bend iz Ljubuškog. Djeluju zadnje četiri godine, a singl koji ih je proslavio zove se "Forrest Gump". Uzbudljiva simbioza hip-hopa, funka, rocka, punka i elektronike predstavljena je i na prvijencu "Dom za nezbrinutu djecu" koji je lani, za hrvatskog tržište, objavio naš legendarni nakladnik Zdenko Franjić i njegova etiketa Slušaj najglasnije.

Conquering Lion – dub/reggae/crossover bend iz makedonskog Tetova. Album nazvan "I" objavljen je 2009., a uključivao je i singl "Jah Love", kolaboraciju Conquering Liona i jamajčanske zvijezde Jaha Clarityja. Album broj dva "Know Your Wisdom" izašao je prije prije godine, a uskoro se očekuje i treći.

Bad Copy – trenutačno najjača srpska hip-hop skupina, koja u svojim redovima okuplja Ajsa Nigrutina, Timbea i Wikluha Skyja. Nakon trećeg albuma odličnog naziva "Najgori do sada", Bad Copy se raspao, no od lani su ponovno na sceni. Na Jadriju dolaze promovirati novi album "Krigle".

Rambo Amadeus – da je njegova diskografija ostala samo na albumima "O tugo jesenja", "Hoćemo gusle", "K.P.G.S." i "Titanik", bilo bi sasvim dovoljno za jedan kvalitetan balkanski glazbeni mit. Svjetski Mega Car iza sebe ima dvadesetak albuma, nekoliko promjena postava benda, par stilskih zaokreta i milijun anegdota.

Chew the Fat! – klupski londonski program koji je s vremenom postao drum'n'bass i dubstep fenomen, koji okuplja DJ-eve od Londona, Ibize i Glasgowa do Berlina i Budimpešte. Na Jadriju dolazi hrvatski DJ kolektiv Chew the Fat!

Program festivala:

Petak, 30.08.
Grupa tvog života
Who See Klapa
Repetitor
Jinx
Hex

Subota, 31.08.
Siledžije
Conquering Lion
Bad Copy
Rambo Amadeus
Chew the Fat!

Iz kategorije: Vijesti