Datum objave: 24. Kolovoz 2013

Prvi Festival otočnih proizvoda napunio šepurinsku rivu

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi  Festival otočnih proizvoda u Šibenko – kninskoj županiji koji je večeras organiziran u Prvić  Šepurini unio je živost i „šušur“  u to otočno mjesto, a proizvođačima otočnih proizvoda koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ pružio je još jednu priliku da se predstave i promovoraju svoje proizvode što je i cilj njegovog pokretanja.

Festival je na inicijativu Jadranke Fržop, pročelnice Upravnog  odjela za pomorstvo organizirala Šibensko – kninska županija uz pomoć Grada Vodica, a svoj  su obol dali i Šepurinjani – od Liposave Kuštović, koja  u Šepurini ima svoj umjetnički obrt za izradu narodne nošnje do udruge Burtiž, brojnih  mješanki i mještana te djece predškolske i školske dobi  i njihovih roditelja koji su, pod vodstvom voditeljice igraonice u  Šepurini Snježane Antić, sami osmislili, izradili scenografiju i izveli predstavu Crvenkapica. Liposava Kuštović je organizirala i modnu reviju  na kojoj su profesionalne manekenke nosile njezine modele, a nastupili su i KUD „Ivan Goran Kovačić“ i  vodička klapa Bunari.Sva ta događanja napunila su večeras šepurinsku rivu. Mještani su, uz to, i soto voce, samoinicijativno u skupinama zapjevali  izvorne  šepurinske pjesme.

„Smisao ovog festivala u prvom redu je da potakne male otočne proizvođače da izađu iz svojih kućnih okvira i predstave se kupcima i javnosti te da potakne otočnu proizvodnju“, kazala je, u ime domaćina, Grada Vodica, Branka Juričev  Martinčev, gradonačelnica Vodica. Šibensko – kninski župan Goran Pauk istaknuo je važnost poticanja poduzetničke djelatnosti  na otocima i širenja asortimana proizvoda koji će nositi oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, a pozvao je sve prisutne da kupe barem jedna od ponuđenih proizvoda i tako osnaže male otočne proizvođače. Radoslav Barišić, savjetnik ministra regionalnog razvoja i europski  obećao je da će to ministarstvo  poticati manifestacije kao što je festival otočnih proizvoda kao i sve proizvođače na otocima i pomagati im  u promociji njihovih proizvoda.

Festival otočnih proizvoda prepoznali su i u susjednoj  Zadarskoj županiji pa  se na njemu predstavio otok Pašman sa svojim orginalnim proizvodom Škarpingom, jedinim „nematerijalnim“ nositeljem oznake „Hrvatski otočni proizvod“ te tvoronica Mardešić s Dugog otoka. Od domaćim proizvođača odazvali su se skupno  nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ iz Murtera, obrt Lipa i PZ iz Prvić Šepurine, PZ zadruga „Faust Vrančić“  iz Prvić Luke  te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Osredečki iz Žirja. Jadranka Fržop nam je kazala kako je zadovoljna  odazivom i proizvođača i posjetitelja i kako je to tek početak,  podstrek dajen i dobar odaziv posjetitelja Festivala. Sljedeće godine Festival će biti održan na nakom drugom otoku šibenskog arhipelaga.

On je ove godine spojen s tradicionalnim Burtižom, regatom na latinsko jedro koja će na Perviću biti održana sutra.
 

Iz kategorije: Vijesti