Datum objave: 24. Kolovoz 2013

"Škraping" i na današnjem Festivalu otočnih proizvoda u Šepurini

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi Festival otočnih proizvoda u organizaciji Šibensko – kninske županije i Grada Vodica, koji se danas održava  u Prvić Šepurini, privukao je i izlagače s drugih otoka. Tako će se sa svojom osebujnom ponudom Škrapinga, kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi predstaviti udruga iz Pašmana, a posjetitelji će moći uživati i u ribljim proizvodima  tvrtke Mardešić s Dugo otoka. Očekuje se da će na Festivalu svoje proizvode izložiti i dvadesetak proizvođačia iz Šibensko – kninske županije koji imaju znak  „Hrvatski otočni proizvod“. Domaćin je obrt Lipa iz Prvić Šepurine koji će organizirati i modnu reviju svojih odjevnih predmeta s folklornim nim motivima. Sutra će u sklopu Festivala biti održana Burtiž – regata na latinsko idro.

Na svečanosti otvaranja će uz šibensko – kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnicu Grada Vodica Branku Juričev Martinčev govoriti i predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja od kojeg se očekuje i financijska potpora za organiziranje Festivala.

Festival će početi u 18 sati, a za posjetitelje je iz Vodica organiziran besplatni brodski pirjevoz.. Brodovi kreću iz Vodica u 16.00 sati i u 19.30. sati.

Festival otočnih proizvoda organizira se  prvi put, a njegov cilj je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“. Izložbeno – prodajnog je  karaktera.

Projekt  vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” pokrenut je u Hrvatskoj 2007. godine.Riječ je o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije,  razvojnoistraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

Oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” do sada je dobio 101 otočni proizvođač za 255 proizvoda/proizvodnih linija sa 20 otoka. Među njima je dvadestetak proizvoda sa Žirja. Prvića. Murtera i Kornata.  Riječ je uglavnom o prehrambenim proizvodima, odjevnim predmetima  i suvenirima.

Ministarstvo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uputilo je i ove godine  Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ u cilju poticanja razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu.

Smisao organiziranja  Festivala otočnih proizvoda je i popularizacija tog projekta te motiviranje i animiranje što više otočnih proizvođača da se uključe u njega i dobiju markicu „Hrvatski otočni proizvod“  koja bi im trebala omogućiti da lakše dođu do turista i ostalih kupaca.

Program
Subota 24. 08. 2013.
• 18.00 sati  - početak Festivala
• 19.00 sati  - nastup klape Šepurine i klape Parone
• 20.00 sati  - predstava Crvenkapica - Zlatne ribice
• 20.30 sati  - modna revija – obrt Lipa
• 20.45 sati  - KUD Ivan Goran Kovačić
• 21.30 sati  - Koncert Klape Bunari
 
            Nedjelja, 25. 08. 2013.
• 10.00 sati  - izložba fotografija - Maja Pavlović
• 15.00 sati  - start regate Burtiž 2013 – regata na latinsko idro
• 20.00 sati  - zabavni program - Musica Mediterana


 

Iz kategorije: Vijesti