Datum objave: 23. Kolovoz 2013

Opasni kukac prijeti uništenjem palmi na Zlarinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Kukac zvan Crvena palmina pipa napao je stoljetne palme na Zlarinu i prijeti njihovim uništenjem. To su već vizuelnim pregledom  utvrdili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za zaštitu bilja koji su posjetili Zlarin. „Fitosanitarni inspektor iz Splita  postavio je na tri palme feromonski mamac crvene boje kako bi kukca uhvatili i poslali na analizu. Tek tada se kombinacijom mehaničkih, fizikalnih i kemijskih mjera može pokušati spasiti palme. Taj tretman zahtjeva  stručno osoblje sa svom popratnom opremom. Oni bi trebali rezati zaražene dijelove i spaliti ih kako bi uništili sva već položena jaja i izlegnute ličinke. Uz to bi oboljele palme trebalo tretirati tri puta godišnje kemijskim sredstvima“, kako doznajemo u MO Zlarina.

Priča o zlarinskim palmama počela je još sredinom prošlog stoljeća. Tako visoke i lijepih krošnja krasile su svaku sliku, razglednicu i izgled  Zlarina, kako su objavili na Iz godine u godinu njih 40-tak pravile su hlad brojnim generacijama na klupicama, na Fingacu, na Donjoj bandi, pred kućama i u dvorima, kod kamenog stola i na zidiću kod Gusterne. Od njihove visine više ih nismo ni primjećivali dok nije pao onaj snijeg prije dvije zime.  Nakon toga  vidjelo se da im je veliki led naštetio i  veselilo bi nas kad bi barem jedna zelena grana niknula na vrhu. Međutim, neke se još nisu oporavile, a sad smo saznali i za novu strašnu bolest palmi, objavljeno je na web stranici Turističke zajednice Zlarina  kao svojevrsni apel za spas zlarinskih palmi, ali i palmi na Brodarici, Jadriji  i Solarisu.

Njih je također napao taj mali kukac zvan Crvena palmina pipa kojemu još ne poznajemo prirodnog neprijatelja, leti čak do 3 km, brzo se razmnožava i širi te odlazi s palme jedino kad u njoj više nema hrane odnosno kad ju potpuno uništi.

FOTO: www.tz-zlarin.com

Iz kategorije: Vijesti