Datum objave: 21. Kolovoz 2013

Održan sastanak o mogućnostima financiranja iz EU fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

Na sastanku čelnika Šibensko-kninske županije i Ivane Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu predstavljene su strateške odrednice EU fondova za razdoblje 2014.-2020. te konkretna područja u kojima je moguće ostvariti sredstva iz EU fondova za različite regionalne i lokalne razvojne projekte. Sastanku su  prisustvovali Goran Pauk, župan Šiensko - kninske županije te gradonačelci i  lokalnih jedinica u Šibensko-kninskoj županiji.

Riječ je o pripremnom sastanku nakon kojeg će u listopadu ove godine biti održana konferencija otvorena za javnost o projektima i mogućnostima financiranja iz EU fondova u Šibensko-kninskoj županiji. Prezentirano je i niz pretpostavki koje je potrebno ispuniti za uspješnu pripremu i provedbu EU projekata.
U rujnu ove godine očekuje se objava dva pozivna natječaja za financiranje projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj s kojima su lokalni čelnici tijekom sastanka upoznati. Vrijednost prvog natječaja je 26,5 milijuna eura i na njega će se moći prijavljivati projekti izgradnje i dogradnje poslovne infrastrukture (poslovne zone, gospodarske zone, poslovni inkubatori, centri za transfer tehnologij) te izgradnje i dogradnje javne turističke infrastrukture. Drugi natječaj vrijednosti 30,3 milijuna eura namijenjen je za financiranje projekata malih i srednjih poduzetnika (kupnja nove opreme i tehnologije, proširenje proizvodnje, uvođenje novih proizvoda, povećanje kvalitete, uvođenje mjera zaštite okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i slično).

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o razvojnim potencijalima općina i gradova na području Šibensko-kninske županije te su se analizirale projektne ideje, ali i konkretni projekti čije su pripreme u tijeku. Razgovaralo se o regionalnoj politici, pametnoj specijalizaciji županije i značajnim mogućnostima koje pruža zajednička poljoprivredna politika EU. Sve to će biti razrađeno i javno prezentirano na konferenciji općina, gradova, županije i Ureda zastupnice Ivane Maletić u EU parlamentu, koja će se održati u listopadu.

Ivana Maletić započela je različite aktivnosti namijenjene jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugim korisnicima s ciljem jačanja kapaciteta za povlačenje sredstava iz  EU fondova.
U Zagrebu će 20. rujna, biti održana konferencija o mogućnostima financiranja iz EU fondova, a od listopada nadalje održavat će se specijalizirane konferencije za svaku od županija u Republici Hrvatskoj, počevši od Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti