Datum objave: 20. Kolovoz 2013

ARHEOLOGIJA: "Korak" dug 2000 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Arheolozi  su otkrili otisak obuće rimskog vojnika koji je u 1. stoljeću godina zidao bedeme vojnog logora u Burnumu kod Ivoševaca. Otisak je šokantno sličan otisku obuće vojnika koji je u 20. stoljeću radio na iskapanju tunela "Hitlerove oči" u kanalu sv. Ante kod Šibenika.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tijekom arheoloških istraživanja rimskog vojnog logora Burnum i njegovog amfiteatra nedaleko od  Ivoševaca koja provode Javna ustanova "Nacionalni park Krka" i Gradski muzej Drniš zajedno sa sveučilištem u Zadru i Sveučilištem u Bologni došlo se do zanimljivog otkrića otiska obuće rimskog vojnika koji je prije dvije tisuće godine radio na gradnji jedne od obrambenih kula na ulazu u vojni logor.
Kako smo doznali od voditelja istraživanja u Burnumu Joška Zaninovića, ravnatelja Gradskog muzeja Drniša, riječ je o jedinstvenom nalazu jer se otisak nalazi u strukturi zida kule. Osim što je zanimljiv kao predložak za rekonstrukciju izgleda obuće rimskih legionara taj otisak dokazuje da su objekti koje su arheolozi pronašli koristeći visokosofisticiranu tehnologiju i robotizirane letjelice, izgrađeni uypravo u vrijeme kada su tu bile stacionirane IV. i IX. legija rimske vojske.

Zanimljivo je da je sličan dva milenija mlađi otisak vojne obuće moguće vidjeti i u kanalu sv. Ante ispred Šibenika. Riječ je o otisku obuće vojnika koji je radio na iskapanju tunela kojeg Šibenčani nazivaju "Hitlerove oči". Taj je otisak, za razliku od onog u Burnumu koji je sačuvan u vapnenoj žbuci, utisnut u beton, a oba svjedoče o tome kako su u dva potpuno različita razdoblja ljudske civilizacije koja dijele puna dva milenija, živjeli i teške poslocve obavljali obični vojnici.

Fotografije: Stanko Ferić i Joso Gracin 

Iz kategorije: Vijesti