Datum objave: 20. Kolovoz 2013

Gradonačelnik Burić odaje počast utemeljitelju modernog Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom 175. godišnjice rođenja Ante Šupuku, tvorca modernog Šibenika, političara, poduzetnika i prvog šibenskog gradonačelnika Hrvata Ante Šupuka aktualni gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika Ivica Poljičak položit će sutra. 21. kolovoza, vijenac na njegov grob na groblju Svete Ane u Šibeniku. Posljednji put je na godišnjicu njegovog rođenja, prije 10 godina, vijenac položio  tadašnji gradonačelnik Šibenika  Milan Arnautović.

Ante Šupuk, uz ostalo je i graditelj prve hrvatske suvremene hidroelektrane i jednog od prvih sustava proizvodnje, prijenosa na daljinu i potrošačke mreže izmjenične struje

Od 1872. godine, kada je kao prvi Hrvat izabran za gradonačelnika Šibenika, do 1903. godine kada se povukao s lokalne političke scene, Ante Šupuk pretvorio je Šibenik u suvremeni grad, po mnogim dostignućima ispred svog vremena. Zahvaljujući njegovoj poduzetnosti te političkim i gospodarskim odlukama, Šibenik je u tom razdoblju dobio vodovod, popločane ulice, kanalizaciju, željezničku prugu, modernu bolnicu, reprezentativnu zgradu suda, kazalište, građansku školu, suvremenu općinsku i gradsku upravu, prošireno i modernizirano pristanište s operativnom obalom, gradski perivoj, prve javne spomenike, prvi parobrod i prve moderne industrijske pogone, a u općinsku administraciju bio je uveden hrvatski jezik.
Kruna njegovog rada bila je izgradnja hidroelektrane na Skradinskom buku, odnosno cjelovitog sustava proizvodnje i prijenosa izmjenične struje u čemu je gotovo pretekao i samog izumitelja izmjenične struje Nikolu Teslu. Teslina elektrana na slapovima rijeke Niagare počela je raditi 26. kolovoza, a Šupukova na slapovima rijeke Krke 28. kolovoza 1895. godine. 
Kada su bile pokrenute turbine Šupukove hidroelektrane, Šibenik je dvadeset tri godine prije službenog kraja novog vijeka zakoračio u suvremeno doba, preskočivši razdoblje u kojem su ručnu proizvodnju zamijenili parni strojevi. Bio je to za Šibenik uspon na novu razinu globalne tehnološke revolucije koju golemi dio čovječanstva tada još i nije naslućivao.  
Zahvaljujući Anti Šupuku, čovjeku koji je uvijek na prvo mjesto stavljao interese i boljitak svoga grada i njegovih žitelja, Šibenik je bio među prvim gradovima u svijetu čije su kazalište, kulturne institucije i ulice osvjetljavale sijalice koje je napajala Teslina izmjenična struja – energija na kojoj se temelji cjelokupan tehnološki razvoj modernog doba.

U Šibeniku živi njegova praunuka Danira Vuletin, a na obilježavanje obljetnice njegove smrti gradska uprava je pozvala sve živuće rođake.

Iz kategorije: Vijesti