Datum objave: 20. Kolovoz 2013

Povratak rimskih legionara u Murter okupio hrvatske iseljenike

Diana Ferić
Diana Ferić

Potomci hrvatskih iseljenika iz čak 15 - tak zemalja svijeta uključili su se u projekt pod nazivom „Povratak rimskih legionara u Murter“  koji je predstavljen danas na konferenciji za novinare u prostorijama HND-a u Šibeniku. O projektu su govorili predstavnici udruge Argonauti, Željko Krnčević, arheolog, Ivan Božikov, načelnik Općine Murter-Kornati, Šime Ježina,  direktor murterskog TZ-a, mladi lokalni umjetnik Matej Šikić Balara te Nives Antoljak, voditeljica jednog od projekata. Povratak rimskih legionara obuhvaća više projekata na otoku Murteru među kojima je i projekt Eco heritage-Task Force Murter 2013 koji je okupio 30 - ak mladih iseljenika iz 15 - ak zemalja svijeta koji su se prihvatili čišćenja lokaliteta na murterskom Colentumu. 

Voditeljica projekta je Nives Antoljak, a njegov cilj je  promocija i  valorizacija kulturno-povijesnog prostora  Murtera. Projekt je začet 1992. godine, a iseljenička mladež nastavila ga je održavati. Svake godine su na drugoj lokaciji, a ove je to otok Murter. U sklopu projekta organizirane su i dramska radionica i radionica hrvatskog jezika .Glavni organizator projekta je Matica iseljenika Hrvatske koja ga uz općinu Murter i financira. Konferenciji su prisustvovala i dva volontera na projektu, Darko Bačić, Južnoafrikanac hrvastkog podrijetla i talijan hrvatskog podrijetla Paolo. Oboje su izrazili oduševljenje projektom kao i blagodatima koje im volontiranje na Jadranu donosi. „Super je kad se iz kreveta samo prevrneš u more“, rekao je Darko.

Osim projekta Eco heritage-Task Force, na konferenciji je predstavljen i EU projekt „Povratak staroj Europi“ koji se odvijao od 15.veljače do 14.svibnja ove godine i u sklopu kojeg je petero mladih iz Španjolske, Italije, Bugarske, Francuske i Grčke volontiralo u udruzi Argonauta u Murteru sa ciljem valorizacije Colentuma. Colentum je inače rimski gradić koji se prvi puta spominje u 1.st. poslije Krista a upućeni arheolozi vjeruju da Colentum zbog očuvanosti gradske infrastrukture, uz dovoljna ulaganja može postati jednom od najvećih arheoloških atrakcija u Hrvatskoj.
Predstavljena je i maskota cijelog projekta, legionar Kvint, do imena su došli na temelju nađenih fragmenata na kojima se spominje rimski legionar imena Kvint. Maskotu je nacrtao Matej Šikić Balara.
Najavljeno je i održavanje Noći rimskog Colentuma  koja će se održati sutra, 21.kolovoza 2013. gdje će biti upriličene borbe gladijatora.
Ivan Božikov,  načelnik općine Murter-Kornati, nagalsio je kako ova manifestacija upotpunjuje turističku ponudu Murtera te da mu je čast biti domaćin mladim hrvatskim iseljenicima.

Iz kategorije: Vijesti