Datum objave: 19. Kolovoz 2013

Brojne promocije tradicionalnih proizvoda u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Sljedećih dana u Šibensko-kninskoj županiji održati će se niz manifestacija s ciljem promocije autohtonih proizvoda koji tako dobivaju pozornost koju zaslužuju. Tijekom ovakvih manifestacija čuva se tradicija pojedinih krajeva, a potiče se i njihov razvoj.

Tako se sutra, 20. kolovoza, s početkom u 21:00 sat priprema „Fešta od smokav“. Fešta je prikaz običaja branja i sušenja smokava uz degustaciju proizvoda od smokava , raznih slastica i pića. Smokva je simbol  Jezera i Dalmacije uopće, jedno je od omiljenih vrsta voća, a Jezerani će gostima pokazati kako se pripremaju različiti proizvodi i slastice od smokava.

U Vodicama se od 19. do 20. kolovoza održava sajam domaćih proizvoda „Domaće je najbolje“. To je manifestacija koja podupire razvoj i napredak malog i obiteljskog poduzetništva. Za vrijeme trajanja sajma  posjetitelji će moći vidjeti i kupiti samo domaće proizvode vrhunske kakvoće, iz različitih krajeva Hrvatske. Organizatori su Obrt Fotografica - vizualne komunikacije i TZ grada Vodica. U srijedu, 21. kolovoza u 20 sati, ispred Starog porta na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vodicama Udruga Traulik organizira „Feštu od uja“ na kojoj će uz maslinare i uljare, svoje proizvode promovirati vinari, medari, sirari i pršutari šibenskog kraja uz nastup Klape Bunari i Vodičkih perlica.

23. i 24. kolovoza u Kninu se održava Festival ruralne kulture FRK. Festival je zamišljen kao poticajna mjera za razvoj seoskog turizma, za povećanje samozapošljavanja lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, za poticanje volontiranja te očuvanje prirodne i kulturne baštine – kažu organizatori iz kninske Ekološke udruge Krka i pozivaju svoje sugrađane da posjete osmi po redu FRK. Posjetitelji na festivalu moći će uživati na raznim radionicama tkanja  i ekološkim radionicama kao i na sajmu seoskih proizvoda.
24. kolovoza u Šepurinama na otoku Prviću biti će predstavljen prvi Festival otočnih proizvoda koji za cilj ima promociju te zaštitu autohtonih proizvoda kao i očuvanje otočke tradicije.

Iz kategorije: Vijesti