Datum objave: 16. Kolovoz 2013

Ivan Meštrović postaje počasni građanin Drniša

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom Dana grada Drniša i blagdana njegova zaštitnika sv. Roka, danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanu Meštroviću bit će posthumno dodijeljena Povelja počasnog građanina Drniša. Povelja se dodjeljuje u povodu 130. obljetnice njegova rođenja, na prijedlog Gradskog muzeja Drniš u kojem najznačajniji postav čine Meštrovičevi radovi koje je darovnicom ostavio svom gradu, izvještava HINA.
Jučer je u Otavicama Svetom misom i koncertom duhovne glazbe obilježena 130. obljetnica rođenja najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Ivan Meštrović rođen je 15. kolovoza 1883. godine u Vrpolju u Slavoniji, gdje je njegov otac Mate otišao trbuhom za kruhom iz siromašne Dalmatinske Zagore.
Svečanosti je prisustvovao i Josip Begonja, drniški gradonačelnik, Zorana Jurić Šabić, kustosica splitske Galerije Meštrović  te oko dvije stotine žitelja petropoljskog i drniškog kraja. Najprije je služena sveta misa u crkvici Presvetog Otkupitelja, poznatijoj kao Meštrovićev Mauzolej u kojoj je kipar i pokopan 1962. godine, a koju je predvodio fra Jozo Jukić župnik Župe porođenja Blažene Djevice Marije iz Gradca. Uslijedio je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili operni pjevači Hrid Matić i Nera Gojanović Kljajić. Proslava je nastavljena druženjem mještana i organizatora zajedničkim domjenkom podno Meštrovića glavice gdje je smještena muzejska suvenirnica.
Proslavu su u njegovu zavičaju organizirali Općina Ružić i Muzeji Ivana Meštrovića iz Splita.

Iz kategorije: Vijesti