Datum objave: 15. Kolovoz 2013

Biskup Ivas u Vrpolju protiv "nadri kreatora nove kulture u Hrvatskoj"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski biskup  Ante Ivas obrušio se u svojoj današnjoj propovjedi na središnjoj misi na svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u marijanskom biskipijskom središtu u Vrpolju  na, kako ju je nazvao,  novu kulturu u hrvatskom društvu: „Danas se ponovno čuju stare parole kako je vjera privatna stvar, kako nije za javni život i društvena događanja. To su parole s kojima naši privremeni nadri kreatori nove kulture žele nam oduzeti pravo da svjedočimo i branimo temeljne vrednote kršćanske vjere i kulture, te svete tradicije hrvatskoga naroda u javnom životu Marija nam pokazuje kako Bog ima program svjetla za svakog čovjeka.Nova kultura ne želi priznati ni temeljno pravo na priziv savjesti. Ta nova kultura, kako je nazivaju prosvjećena, želi našoj djeci nametnuti nekakve module u kojima će učiti kao nema više muško – žensko, kako nema više oca i majke. U takvoj kulturi nema više razlike između branitelja i agresora, tu je moguće jedne stalno optuživati za zločine, a druge kako npr. komunističke zločine opravdavati i svečano slaviti. Vraća li nam to netko crveni vijek i njegove sekretare, s pravom se možemo zapitati“, istaknuo je biskup Ivas, kako javlja IKA.
O važnosti slavljenja Gospe kazao je: „ Gospinim zagovorom Hrvati su primili spasonosno svijetlo krsne vjere i koje se uza sve slabosti i mane nastoji slijediti i danas, poručio je biskup Ante Ivas. U Godini vjere nužno je produbiti i očuvati svjetlo vjere. Razne ideologije vjeru su nastojale pokazati kao tamu i mrak. Znanost kada je lišena moralnog i etičkog svijetla kao svoga temelja i regulatora ne uspijeva osvijetliti ljudsku budućnost.Svjetlo vjere ispunja mirom i sigurnošću koje nitko i ništa na ovom svijetu ne može pružiti. Svjetlom vjere odsjeva i danas Gospa. Zato nas ona privlači u ovo svetište u Vrpolju. Svjetlo vjere je dar koji treba prihvatiti. Vjera traži nepokolebljivo svjedočanstvo u svim društvenim sredinama i prilikama. Ona vjernicima daje novi polet i snagu u svakodnevnom životu. Danas nam Gospa ovdje u Vrpolju daruje svjetlo vjere. Crkva danas treba naše svjetiljke vjere, poručio je okupljenim vjernicima biskup Ivas.

Vjernici su se za svetkovinu pripremali trodnevnicom, a sama proslava svetkovine započela je u srijedu 14. kolovoza procesijom sa Gospinim kipom i misom bdjenja. Slavlje je predvodio generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Više tisuća vjernika tom prigodom čulo je iznimno poticajne i pobune riječi mons. Mlakića koji je Mariju vjernicima stavio kako uzor, prenosi IKA.

 

Iz kategorije: Vijesti