Datum objave: 15. Kolovoz 2013

Prvi Festival hrvatskih otočnih proizvoda 24. kolovoza u Prvić Šepurini

Diana Ferić
Diana Ferić

Festival otočnih proizvoda prvi put do sada organizira Šibensko –kninska županiji u suradnji s Gradom Vodice, a bit će održan 24. Kolvoza u Prvić Šepurini. Cilj Festivala je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“, a bit će izložbeno – prodajnog karaktera.

Poziv je upućen proizvođačima takvih proizvoda na svim hrvatskim otocima, a nastup na festivalu je besplatan, kako doznajemo od Jadranke Fržop, pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko – kninske županije.

Projektvizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” pokrenut je u Hrvatskoj 2007. godine.
Riječ je o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije,  razvojnoistraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.

Oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” do sada je dobio 101 otočni proizvođač za 255 proizvoda/proizvodnih linija sa 20 otoka. Među njima je dvadestetak proizvoda sa Žirja. Prvića. Murtera i Kornata.  Riječ je uglavnom o prehrambenim proizvodima, odjevnim predmetima  i suvenirima.

Ministarstvo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uputilo je i ove godine  Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ u cilju poticanja razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu.

Smisao organiziranja  Festivala otočnih proizvoda je i popularizacija tog projekta te motiviranje i animiranje što više otočnih proizvođača da se uključe u njega i dobiju markicu „Hrvatski otočni proizvod“  koja bi im trebala omogućiti da lakše dođu do turista i ostalih kupaca

 

Iz kategorije: Vijesti