Datum objave: 12. Kolovoz 2013

Zastupnica u EU parlamenta Ivana Maletić: "Ne smijemo propustiti sredstva EU fondova"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić, inače Šibenčanka, predstavila je danas na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama HDZ-a plan rada svog ureda i prvi broj Informativnog mjesečnika I'M u kojem se obrađuju teme koje su aktualne i važne za Republiku Hrvatsku, a o njima se raspravlja i u Europskom parlamentu.

 Upozorila je na izdašnost i važnost europskih fondova za Republiku Hrvatsku, ali i nužnost dobre pripreme da bi se došlo do tig novca. 

„Zadovoljstvo mi je predstavljati projekte u svom gradu“, izjavila je Ivana  Maletićna početku konferencije. „Cilj nam je poboljšati komunikaciju s općinama, gradovima i županijama kako bi što bolje iskoristili fondove Europske Unije. Ta komunikacija izostala je na razini države i zato se nije dogodilo intenzivno investiranje u pripremi projekata. Baš smo s ciljem informiranja započeli izdavati mjesečnik u kojem će se naći promjeri uspješnog korištenja fondova drugih zemalja članica.“

 Na konferenciji za novinare bili su i  predsjenik ŽO HDZ i saborski zastupnik Ante Kulušić,gradonačelnica Knina Josipa Rimac i gradonačelnik Šibenik dr. Željko Burić.

Josipa Rimac je istaknula primjer Knina kao grada koji je uspješno iskoristio novac iz EU fondova, a jedna od dokaza je projekt ''Vodoopskrbni i kanalizacijski sustav sa uređajem za pročišćavanje za grad Knin'' kojim je predviđena sanacija cjelokupne vodovodne mreže na području grada, rekonstrukcija većeg dijela kanalizacijskog sustava (manji dio predviđen je za sanaciju) te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je Grad Knin dobio u okviru programa IPA. Najavila je i novi veliki projekt otvaranje inovacijskog središta Veleučilište Marko Marulić u Kosovu, a  Grad Knin dobit će i novu policijsku postaju.

Ante Kulušić, čelnik šibensko-kninskog HDZ-a, istaknuo je neke bitne projekte u Šibeniku financirane iz EU fondova: Bikarac, Tvrđava sv. Mihovila i šetnica sv.Ante. Za sve to trebalo je puno truda i muke ali će sada uz zastupnicu u EU parlamentu Ivanu Maletić sve ići puno lakše, kazao je Kulušić.

Na konferenciji  za novinare  komentirali su izjavu ministra regionalnog razvoja Branka Grčića da će tzv. "lovci na projekte", stručnjaci  iz UNDP-a, dovesti EU novac u Zagoru i Liku. Taj potez vlade nazvali su „zakašnjelim mjerama“ jer je trebalo puno ranije krenuti  s pripremama. „Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi da izgubimo sredstva iz EU fondova zbog sporog reagiranja i needuciranosti“, zaključila je Maletić.

Iz kategorije: Vijesti