Datum objave: 06. Kolovoz 2013

Pristanište za kruzere uređeno-ove godine 10 000 više putnika u šibenskoj luci

Diana Ferić
Diana Ferić

Pristanište za kruzere na šibenskom Gatu Vrulje završeno je u srpnju, kako je bilo i najavljeno,  i nedavno je na njega pristao prvi kruzer - Thomson koji je u Šibenik uplovio sedmi put, ali se prvi put privezao za gat Vrulje. Zbog problema s prvotnim izvođačem radova koji je otišao u stečaj, pa zavlačenja drugog izvođača, španjolske tvrtke koja je naglo, suprotno dogovoru povećala cijene pa Lučku upravu, kada su im otkazali posao tužila Europskoj banci za obnovu i razvoj što je sve trošilo dragocjeno vrijeme malo je tko vjerovao da će pristanište u ovoj sezoni ipak biti završena. No to se  ipak dogodilo na zadovoljstvo investitora, Lučke uprave Šibenik i Europske banke za obnovu i razvoj koja je osigurala kredit. „Treća sreća“ bilo je poduzeća Strabag AG Pomgrad inženjering s kojima je u ožujku potpisan ugovor i koje je unatoč složenom postupku preuzimanja gradilišta od Konstruktora i kratkom roku uspio obaviti ugovorene radove.

„ Sve to nam je potrošilo puno živaca, ali zadovoljan sam što se kruzeri sada ipak, kako je bilo i najavljeno vežu na novom pristaništu. Radovi na izgradnji operativne obale za brodove i domaćem dužlinijskom i lokalnom prometu nastavljaju se ubrzanim tempom“, kazao nam je Marjan Petković, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Zahvaljujući rekonstrukciji pristaništa na gatu Vrulje u Šibeniku sada mogu bez problema pristajati kruzeri dužine do 260 metara.

U ovoj je godini povećan putnički promet u šibenskoj luci. Do sada su imali oko 25 000 putnika, 10 000 više nego lani,a do kraja listopada ta bi se brojka morala popeti i na 30 000. Kruzer Thomson s 1 600 putnika, koji ove godine prvi put pristaje u Šibeniku uplovit će još 6 puta do 22. listopada. Prema statistici Lučke uprave, oko 30 posto putnika s kruzera odmah odlazi na izlete izvan šibenske regije, a ostali ostaju u Šibeniku te posjećuju NP „Krka“, Sokolarski centar u Dubravi i primoštensko zaleđe. Naime, Lučka uprave zajedno s svojom ponudom za kruzere promiče i velik broj atraktivnih turističkih sadržaja na šibenskom području.

Rekonstrukcija pristaništa na gatu Vrulje prva je faza uređenja putničke luke u Šibeniku. U drugoj fazi, za koju tek treba osigurati izvore financiranja, izgradit će se zgrada terminala s atraktivnim prostorima i za javne sadržaje te dvoetažna parkirališna garaža. Prva faza je vrijedna 12 milijuna EUR –a , a financira se kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Iz kategorije: Vijesti