Datum objave: 05. Kolovoz 2013

Edin Karamazov na Zlarinu oduševio publiku glazbom i porukama

Diana Ferić
Diana Ferić

Sinoćnji koncert Edina Karamazova, jednog od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare, dupkom je napunio zlarinsku crkvu Marijinog uznesenja, a repertoar koji sadržavao manje poznate egzotične skladatelje, ali i Mozarta, oduševio je publiku . To je pokazao dugotrajni pljesak kojim su nagradili tog proslavljenog . Koncert je imao humanitarni karakter pa su posjetitelji, prema vlastitoj savjesti, davali novčane priloge za obnovu orgulja u toj zlarinskoj crkvi.

Taj je iznimni kulturni događaj posebno dojmio pedesetak zaljubljenika u glazbu za kojima je besplatni odlazak i povratak sa Zlarina, posebnim brodom, osiguralo Hrvatsko narodno kazalištu. Plovidba je bila dodatni doživljaj i nakon povratka svi su komentirali kako bi bilo dobro da takva događanja na otocima šibenskog arhipelaga postanu praksa što bi moglo pridonijeti njihovoj revitalizaciji.

Edin Karamazov je na početku koncerta najavio da nije predvidio etno i senzacionalnu glazbu već glazbu skladatelja iz dalekih zemalja. Nakon toga, kao pravi virtuoz na klasičnoj gitari, izveo je tri balade, kako je kazao najvećeg gitariste današnjice, Kubanca Lea Brouwera, tri raju je imao i „prosvjetiteljsku poruku“ za publiku kazavši kako se nada da će ih glazba koju su slušali natjerati na razmišljanje i da će nakon toga upotrebiti „cigle“ da se obračunaju sa stvarima koje danas zagađuju ljudski duh kao što su mobiteli, trgovački centar pa i televizija.

Članice zlarinskog Crkvenog vijeća goste su počastile domaćim fritulama i kroštulama nakon koncerta.

Prije koncerta publiku je pozdravio zlarinski župnik Spomenko Bagarić koji se zahvalio i Marinu Fulgoziju, snimatelju i menadžeru koji je Edina Karamozova doveo na Zlarin te svima koji su izdvojili donacije za obnovu orgulja. Istaknuo je kako je glazbeni producent Danijel Vukov, koji radi s Karamazovim i drugim glazbenicima svjetskog glasa koje su stvarali na Zlarinu donirao 2 000 eura. To je dobar poticaj da se stvore uvjeti da zlarinske orgulje zasviraju!

Edin Karamazov nam je nakon koncerta kazao kako je na Zlarin došao prije dvije godine zahvaljujući prijateljstvu i suradnji s Marinom Fulgozijem. Oduševljen je akustikom zlarinske crkve i u njoj snima seriju CD – ova.

Nedavno se na Zlarinu okupio internacionalni sastav sačinjen od svjetski poznatih glazbenika: virtuoza violine Stefana Milenkovića, gitarista Edina Karamazova, violinistice i koncert-majstorice simfonijskog orkestra bečkog radija Kristine Šuklar, te kineske čelistice Yishu Jiang i violista Saše Miloševa radi snimanja CD-a s djelima najcjenjenijih kompozitora za gitaru današnjice Lea Brouwer-a, Dušana Bogdanovića i Nikite Koshkina.
Edin Karamazov, rodom Zeničanin, glazbenik je “širokog spektra” koji Bacha jednako savršeno svira na klasičnoj i električnoj gitari, svim vrstama lutnji, na teorbi, tamburici, orijentalnim instrumentima poput kineske lutnje pipe…

Lutnja ga je 2007. godine povezala sa slavnim britanskim glazbenikom Stingom, kojeg se toliko dojmilo njegovo muziciranje da je njihov slučajan susret prerastao u dugogodišnju  suradnju.

Iz kategorije: Vijesti