Datum objave: 05. Kolovoz 2013

Premijer Milanović izviždan na proslavi Dana pobjede u Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Obraćanje hrvatskog premijera Zorana Milanovića na današnjoj  svečanosti  na glavnom kninskom trgu u povodu proslave Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja dočekano je jakim zvižducima i negodovanjem iz publike. Pratili su ga od početka do kraja govora. Premijer Milanović istaknuo je kako  je Hrvatstska država stvorena hrabrom i pravednom borbom, s puno srca i malo oružja i malo streljiva te da nije utemeljena ni na kakvom zločinačkom pothvatu  već je branjena "srcem i znanjem". Kazao je i kako se jedino na kninsko i vukovarsko područje vraćaju ljudi koji su ga nakon rata napustili, a da se to ne događa niti u Bosni i Hercegovini ni Kosovu. "Vraćaju se jer  imaju povjerenje u hrvatsku državu  i znaju da je ovo zemlja poštenih i radišnih ljudi", naglasio je. Praćen i dalje snažnim zvižducima govor je završio riječima: "S mržnjom i zloćom prema nikome, s dobrom voljom prema svakome i s vjerom da je naš put ispravan čestitama vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.
Drugi govornici - Josip Leko, predsjednik  Hrvatskog sabora, general u mirovini Damir Krstičević i predsjednik RH Ivo Josipović dočekani su pljeskom koji je bio najbučniji na njihova spominjanja imena dvojice generala, Ante Gotovine i Mladena Markača koji su također bili na svečanosti.

'Oluja je bila vrhunski izvedena akcija i posebno čestitam vama generale Ante Gotovina', započeo je svoj govor predsjednik RH Ivo Josipović.

'Danas smo ponosni na uspjeh u ratu, ali najviše cijenimo mir i siguran sam da je vama braniteljima to najvažnije. Treba pobijediti u miru i treba pružiti ruku onima koji su na drugoj strani i treba prepoznati da Hrvatsku vole i pripadnici manjina. Moramo pronaći i naše nestale i nosite s ponosom sliku svog sina', obratio se Josipović obitelji nestalog branitelja."HRVATSKA pobjeđuje u miru", istaknuo je na proslavi 18.obljetnice Oluje predsjednik Ivo Josipović. Čestitao je Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, izrazivši zahvalnost braniteljima što su donijeli slobodu, demokraciju i ljudska prava. Čestitao je svim sudionicima Oluje, posebno generalu Gotovini, kazavši da je operacija u vojnom smislu bila vrhunski provedena.

"Mir je najveće dobro koje čovjek i čovječanstvo imaju i siguran sam da ste najviše ponosni upravo na to što ste odlučili i uspostavili mir u Hrvatskoj. Prošle godine sam ovdje rekao kako Hrvatska, nakon što je pobijedila u ratu, treba pobijediti i u miru. Hrvatska pobjeđuje i u miru, zaista pobjeđuje. Hrvatska je ispunila vrlo ozbiljne kriterije za pristup Europskoj uniji, Hrvatska je ušla u NATO prije toga, Hrvatska je ostvarila brojne uspjehe na kulturnom i svakom drugom planu. Istina je, trebamo još pobijediti i na ekonomskog planu i ja vas uvjeravam: mi ćemo to učiniti"

Predsjednik je objasnio što znači biti pobjednik u miru, no ono što je uslijedilo dio publike je popratio negodovanjem i zviždukom.

"Kada kažem da treba pobijediti u miru, znači da treba pružiti ruku i onima koji su bili na drugoj strani, treba prepoznati da su Hrvatsku voljeli i vole i pripadnici nacionalnih manjina, treba prepoznati da je Hrvatska zemlja koja je otvorena svim svojim građankama i građanima i takva treba ostati. Ona će takva ostati jer je demokratska, jer je europska Hrvatska" , istaknuo je Josipović.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da je Hrvatska prije 18 godina pobjedonosno osigurala budućnost i da su branitelji osigurali temelj svim današnjim vrijednostima.

General Krstičević se u  svom govoru založio za to da se branitelje, bez privilegija,  uključi i u suvremeni život Hrvatske jer itekako mogu pridonijeti njezinom boljitku.

Iz kategorije: Vijesti