Datum objave: 02. Kolovoz 2013

Grad Šibenik se uključuje u akciju "I Marin ima šansu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Teško bolesnog 13- godišnjeg Marina Dukića, kojem treba financijska pomoć za eksperimentalno liječenje u Austriji obišli su dana, u njegovom domu u Zatonu, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, njegov zamjenika Danijel Mileta i predsjednik Mjesnog odbora Zaton Borisa Dukića . Obećali su i da će se Grad Šibenik uključiti u humanitarnu akciju prikupljanja novca za Marinovo liječenje koja je organizirana pod nazivom „I Marin ima šansu“. Za početna dva tretmana tog eksperimentalnog liječenja potrebno je 25.000 eura.

Marin je rođen 13. siječnja 1999. godine kao potpuno zdravo dijete. Njegov razvoj do 5. godine tekao je uredno, osim što je njegov govor bio slabije razvijen. U 5. godini najprije je počela propadati fina motorika, nakon toga propada i krupna motorika, počinju prvi epileptički napadaji, postaje nestabilan na nogama...

Tražeći pomoć obitelj Dukić obišla je više bolnica u različitim gradovima Republike Hrvatske, ali bolest je nezaustavljivo napredovala. Marin redovito ide na EEG kontrole u Zagreb i njegove epileptičke napadaje trenutno su pod kontrolom uz pomoć Keppra-e iako je Marin u zadnje vrijeme imao nekoliko lakših napadaja. U međuvremenu, on je dobio još nekoliko dijagnoza koje su karakteristične za takve pacijente. Potpuno je nepokretan, inkontinentan, ne priča, ne može napraviti nijedan svjesni pokret. Povremeno ispušta neartikulirane glasove i smije se i to je sva komunikacija koju možemo ostvariti. Konačnu dijagnozu još uvijek nema.
Obitelj je saznala za privatnu kliniku u Beču koja obavlja tretmane s matičnim stanicama i to im daje nadu. Nakon što su prikupili i preveli svu medicinsku dokumentaciju, dobili su odgovor od klinike da Marin ima šansu! Nitko ne može garantirati uspjeh budući da je riječ o specifičnom i rijetkom slučaju, ali šansa ipak postoji.

Iz kategorije: Vijesti