Datum objave: 02. Kolovoz 2013

Tribunj dobio PAPANDOPULIJANU - festival posvećen čuvenom Borisu Papandopulu

Diana Ferić
Diana Ferić

Papandopulijana, festival posvećen Borisu Papandopulu bit će ove godine prvi put  organiziran u Tribunju s ciljem da postane ozbiljnim kulturnim brendom tog turističkog mjesta u kojem je slavni skladatelj proveo znatan i umjetnički najplodniji dio svog života.                                                                               

Tribunj mu se tim festivalom želi odužiti. Uz to žele, uz Ribarsku noć i Magareće utrke uz koje se sada veže ime Tribunja,  etablirati  i nešto što će imati vrhunsku umjetničku kvalitetu.

Organizator i pokrovitelj Festivala je Općina Tribunj, intendant jeBoris Ivanković, direktor Turističke zajednice  Tribunj, a umjetnički direktor jeMarijan Modrušan, predsjednik udruge Hrvatska filharmonija iglazbenik Simfonijskog orkestra HRT-a. Oni su danas uz muzikološkog savjetnika i suradnik festivala Vitu Balić iz Umjetničke akademije u Splitu, na konferenciji za novinare u Šibeniku predstavili program te dvodnevne manifestacije. Ukazali su i na veličinu lika i djela Borisa Papandopula kojeg su usporedili s čuvenim  američkim dirigentom Leonardom Bersteinom. Modrušan i Balić  istaknuli su kako je u djelima Borisa Papandopula od početka do kraja bio prisutan zvuk koji je prepoznatljiv iz tradicijskih pjesama koji je maestro pretočio u novu umjetničku vrijednost. Balić je istaknuo da je Boris Papandopulo zaslužan i za sadašnju dalmatinsku klapsku pjesmu.

Riječ je o umjetniku koji je bio dirigent i skladatelj, ali je puno pažnje polagao i na odgoj mladih hrvatskih glazbenika za hrvatske skladatelje.

Festival će početi  otvaranjem izložbe ostavštine  Borisa Papandopula koju im je za tu prigodu ustupila njegova udovica Zdenka, a ona će biti na otvaranju izložbe. U pratećem programu bit će izvedeno i nekoliko maestrovih djela, a nastupit će i Mandolinski orkestar iz Tribunja pod vodstvom prof. Ive Korunića, a o svojim sjećanjima na susrete s Borisom Papandopulom govorit će Ivo Đani Stipaničev.

U srijedu  7. kolovoza program će početi u 21 sat. Na Trgu Škver otvorit će ga  Zbor sv. Nikole iz Tribunja  te klapa More i Đani Stipaničev. Ansambl Hrvatska komorna filharmonijapod umjetničkim vodstvom Marca Grazianija (dobitnika 1. nagrademeđunarodnog natjecanja Boris Papandopulo u Zagrebu) izvest će potom Papandopulove 'Četiri invencije za Kameratu', te 'Jednostavnusimfoniju' Benjamina Brittena. Slijedit će isječci iz baleta Teuta uinterpretaciji Plesnog ansambla Umjetničke škole Frane Lučić iz VelikeGorice i uz koereografiju Jasne Čižmek Tarbuk.U četvrtak 8. kolovoza u Župnoj crkvi Velike Gospe u 21 sat nastupit
će Zbor 'Vox animae' iz Splita, polaznik Orguljaške škole u Šibeniku Ivan Bosnar isopranistica Kasja Modrušan. Tim koncertom promovirat će se prveizvedbe Papandopulovih skladbi - Preludij za orgulje i zborsko-solističke skladbe 'Pozdrav zori dalmatinskoj'.

Program Festivala završit će  tribunjskom premijerom filma 'Lisinski'(Oktavijan Miletić 1944.) za koji je glazbu napisao Boris Papandopulo iu kojem sam nastupa kao dirigent.

Iz kategorije: Vijesti