Datum objave: 01. Kolovoz 2013

FOTO: Ženska regata i "ženska fešta" na otoku Krapnju

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije „vlajine“ i jedna rođena Krapljanka - sestre blizanke Katarina Njanjara i Radojka Tudić, obje brodaričke nevjeste te Marijica Njanjara, Katarinina svekrva - pobijedile su na večerašnjoj, već tradicionalnoj regati ženskog veslanja u gajetama koja je održana na kratkoj stazi ispred krapanjskog porta, više zbog očuvanja tradicije, a manje zbog nadmetanja Krapljanki.

Istinske pobjednice su sve članice posada deset gajeta koje su sudjelovale na toj unikatnoj veslačkoj regati, a najstarija je imala 73 godine. Smisao je očuvati tradiciju života na otoku Krapnju na kojem su žene u prošlosti i doslovno držale četiri kantuna kuće. Dok su muževi bili na radu u prekomorskim zemljama ili u lovu na spužve morale održavali i polja i vinograde na kopnu, a  do njih su mogle jedino brodom, na vesla pa su Krapljanke, htjele to ili ne, morale savladati tu vještinu.

Među veslačicama koje su nastupile na današnjoj regati bilo je i desetak žena koje već desetljećima žive i Australiji  ili u nekim drugim djelovima Hrvatske, ali im je vještina veslanja ostala „ u krvi“ , iz djetinjstva. „ To je kao vožnja bicikle, nikad se ne zaboravlja. Mi smo kao djevojčice ustajale u dva sata i s majkama odlazile brodom, na vesla, u vinograde na kopnu i oko 10 sati se vraćale na otok. To je bilo tada normalno i sve smo morale znati veslati“, kazala nam je Mladenka Božić koja već 40 godina živi u Varaždinu, ali vještinu veslanja naučenu u djetinjstvu nije zaboravila.

Uglavnom se niti jedna od sudionica regate nije posebno pripremala za natjecanje jer im je veslanje u genima, a ni blizanke pobjednice nisu baš toga oslobođene budući da im je majka iz Betine, a otac s Danila.

Veslačka regata dio je dvodnevnog programa obilježavanja blagdana Gospe od Anđela na otoku Krapnju. Regatu je pratio i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je nakon proglašenja pobjednica, u kratkom obraćanju okupljenima, kazao kako Županija podržava sve slične manifestacije kojima se čuvaju i njeguju tradicija i običaju, a dolazak na Krapanj i Brodaricu ga je i emotivno dirnu što nije pokušavao ni prikriti u svom kratkom govoru. Prisjetio se svog prijatelja i kolege iz srednje škole Darka Vučića koji je mlad umro od teške bolesti.

Prigodnim programom koji je održan nakon regate općenito su vladale žene obučene u tradicionalnu krapanjsku nošnju – plesale su kolo i jedna s drugom, pozirale fotoreporterima i međusobnom se veselile. Muškarci su i ovog puta, kao što je to u prošlosti znalo bivati i na gajetama, bili u pasivnom položaju – samo su promatrali što žene rade.

Obilježavanje blagdana Gospe od Anđela nastavlja se sutra u 9 sati tradicionalnom procesijom kroz mjesto i blagoslovom brodica,

Tu su manifestaciju pomogli Turistička zajednica Krapanj – Brodarica, Šibensko – kninska županija, Gradski parking , Udruga za unaprijeđenje Krapnja , Zlatna Ribica, a veliku je ulogu odigrao i krapanjski župnik.

Iz kategorije: Vijesti